fbpx

De dakloze burgemeester: ‘Niets doen was geen optie’

De burgemeester van Salt Lake County in de Amerikaanse staat Utah ging in maart de straat op als zwerver, om van dichtbij te ervaren hoe het ‘daklozensysteem’ in elkaar zit.

Burgemeester Ben McAdams wilde persoonlijk zien waar daklozen en hulpverleners dagelijks mee te maken krijgen vóór hij een beslissing nam over een nieuw opvangcentrum, ook al omdat hij wist dat elk besluit de woede zou wekken van omwonenden.

Maandenlang zweeg hij over zijn ervaringen omdat hij niet de indruk wilde wekken dat het om een publiciteitsstunt ging.

Tegen een lokale krant die lucht kreeg van zijn actie zei hij dat hij diep geschokt was tijdens zijn driedaagse onderzoek.

Hij probeerde bijvoorbeeld te begrijpen waarom mensen ervoor kozen op straat in de regen en vrieskou te slapen en niet in een opvangcentrum.

Het antwoord kreeg hij toen hij zelf de nacht in zo’n centrum doorbracht. Mensen spoten zich in zijn bijzijn in met drugs en sloegen elkaar in de slaapruimte in elkaar.

Hij werd gewaarschuwd zijn schoenen niet uit te doen en zijn tas als kussen te gebruiken, omdat zij anders zouden worden gestolen. Bovendien kon hij maar beter de toiletten ’s avonds niet gebruiken – naar hij aannam om niet seksueel misbruikt te worden.

Burgemeester McAdams zegt dat hij aan het einde van zijn driedaagse ‘beproeving’ één ding zeker wist: “Niets doen was geen optie, zelfs als dat het einde van mijn politieke carrière zou betekenen.”

Er komen in 2019 drie nieuwe opvangcentra waarin enkele duizenden mensen opgevangen kunnen worden. Het centrum waar McAdams de nacht doorbracht, wordt gesloten wanneer de drie nieuwe opengaan.

Overige berichten