fbpx

De beste bewaartips voor voeding

Eten en drinken blijft langer goed als je het op de juiste manier bewaart. Maar hoe doe je dat? Hoe haal je het optimale uit je koelkast, vriezer en voorraadkast? En wat is eigenlijk de ideale temperatuur voor je koelkast? Check de bewaartips.

De 4 beste bewaartips

1. Zet je koelkast op 4 °C

Eten is langer houdbaar als je koelkast op 4 °C staat. Bacteriën groeien dan minder snel. Met een koelkastthermometer kun je controleren of je koelkast koud genoeg staat (te koop in de webshop of in een kookwinkel).

2. Zet gekoelde producten zo snel mogelijk (terug) in de koelkast

Bacteriën groeien veel sneller buiten de koelkast. Eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast heeft gestaan, kun je beter niet meer opeten.

BEKIJK OOK
Buurman verlinkt buurvrouw die vaak in de vroege ochtend wordt opgehaald door mannen

3. Beoordeel zelf of een product nog goed is

Staat er een THT-datum (ten minste houdbaar tot) op het product? Of helemaal geen datum, zoals bij verse groenten en fruit? Bepaal dan zelf of je het nog kunt eten. Als het product er nog goed uitziet en goed ruikt, kun je het vaak ook na de THT-datum nog eten of drinken. Zoek een product op in de Bewaarwijzer.

4. Gooi producten met een verstreken TGT-datum weg

Producten met een TGT-datum (te gebruiken tot), zoals vlees en vis, moet je ná die datum niet meer eten. Gooi deze producten weg. Je kunt producten met een TGT-datum alleen langer bewaren als je ze invriest. Dan stopt de bacteriegroei.