fbpx

De assembleeleden krijgen een zware taak

INGEZONDENEen politieke partij zet enkele partijleden op hun verkiezingslijst.

Vervolgens moeten zij gekozen worden door het volk, daarom heten deze leden Volksvertegenwoordigers en let wel, geen partij vertegenwoordigers.

En het lijkt erop dat de regering geen volksvertegenwoordigers meer accepteert in De Nationale Assemblee. Maar elk lid kent zijn eigen verantwoordelijkheid en heeft ook de eed afgelegd om het volk te dienen.

Nu gaat men het nieuwe crisis hervormingsplan in DNA behandelen. Met als doel de economie te hervormen en te verbeteren. Dit doel kun je op veel verschillende politieke manieren bereiken.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Bloedklonters na Covid- vaccinatie succesvol behandeld met alternatief geneesmiddel

Gezamenlijk met het volk of zonder het volk. Bij wie ga je lenen en hoe hoog zijn de eisen voor die lening die de regering wil aangaan?

“Nu is mijn vraag aan de assembleeleden: kunnen julle met al je fatsoen stemmen voor een liberaal beleid, als je weet dat 90% van eigen burgers hier zeer ernstig onder gaan leiden?”.

Een economisch onderzoek van het regeerbeleid tussen 2000 en 2010 geeft dit fenomeen van het liberaal regeerbeleid te Suriname ook duidelijk aan.

“Gemakkelijker kunnen ondernemen in Suriname: de weg naar zelfredzaamheid” onderzocht door Leo Klinkers april tot juni 2010 (bbp stijgt maar alleen rijke werden rijker).

Ik geef u aan dat het IMF en de daarbij behorende Wereldbank niet een regeringsbeleid opstellen.

Deze banken stellen alleen maar regels op om zeker ervan te zijn dat zij hun geleend bedrag op termijn terugverdienen.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Onderzoek gestart na ‘demonische uitdrijvingspraktijken’ schoolhoofd

En als het volk daaraan moet bijdragen dan is dat de keus van het regeringsbeleid wat toestemming nodig heeft van DNA en niet van het IMF en/of Wereldbank.

De oud-Nederlandse directeur bij de Wereldbank, Frank Heemskerk, verwoorde het in het verleden zo:” De Wereldbank, zo ook het IMF, heeft klanten nodig om te blijven bestaan. En klant is koning.”

“Uiteindelijk is het afsluiten van een lening bij IMF en de Wereldbank een onderhandeling. En de klanten kunnen en mogen weglopen als onze regels hun niet aanstaan. Het is makkelijk om een buitenlandse instelling de schuld te geven van pijnlijke eigen regeringshervormingen”.

Suriname heeft in 1980 de das ontsprongen om te moeten lenen bij het IMF, zoals bijna alle Zuid-Amerikaanse landen wel hebben gemoeten in het verleden.

Dit is o.a. bereikt door meer dan 200 staatsbedrijven op te zetten in zeer korte tijd door Surinamers voor Suriname. Dit bracht ontwikkeling in verschillend sectoren en de staatskas werd ermee gevuld.

Dat dit gegeven moeilijk aanvaardbaar was voor het oude moederland zal u duidelijk zijn. In september 1982 werd het ontwikkelingsgeld vanuit Nederland stopgezet omdat staatsolie een werkend bedrijf werd voor alleen Surinamers.

Dat rijke investeerders hierop tegen waren is ook logisch omdat zij niet echt konden mee profiteren. En sommige etnische groepen voelde zich in de steek gelaten doordat zij vonden dat hun ondernemers kansen onthouden werden.

OOK INTERESSANT
SWM-directeur garandeert dat kraanwater Brokopondo niet gecontamineerd is

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Alleenstaande moeder steelt voedsel om dochter die lijdt aan anorexia te voeden

Het lijkt er nu op dat 40 jaar later deze diverse uiteenlopende groep hun gram alsnog gaat halen over de rug van het volk heen.

Bijvoorbeeld: Men wil als regering o.a. de staatsbedrijven gaan privatiseren. Zo kunnen rijke Surinamers en buitenlandse multinationals deze bedrijven overnemen. De prijzen zullen blijven stijgen.

De lonen zullen laag blijven omdat deze ondernemers dat eisen. Als u denkt dat hier de werkeloosheid mee wordt opgelost heeft u het mis.

Vele mensen zullen ontslagen worden. En dan is het logisch dat de burger hun zakken leeg moet maken om de staatskas aan te vullen voor het uit te voeren regeringsbeleid, wat de mensenrechten eisen van een regering.

Het lijkt er nu op, dat het de regering er alles aan is gelegen om het socialistisch beleid af te kraken, zodat het IMF ook gaat eisen dat deze staatsbedrijven moeten worden geprivatiseerd.

Maar ik zal u aangeven dat het IMF en de Wereldbank dat alleen maar eisen als het cijfermateriaal wat zij aangeleverd krijgen, vanuit onze regering, aangeeft dat de staatsbedrijven een te grote kostenpost zijn geworden voor de Republiek van Suriname. Het IMF controleert deze cijfers niet.

• De DNA leden zijn alleen verantwoordelijk voor het goedkeuren van het regeringsbeleid.

• De DNA leden zijn verantwoordelijk voor de controle van de financiële cijfers en of die op waarheid berusten.

• De DNA leden zijn verantwoordelijk voor de beslissing of de inkomsten van deze staatsbedrijven overgeheveld kan worden naar inkomsten uit de zakken van een klein volk.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Willen we SLM redden of laten vallen?

• De DNA leden zijn verantwoordelijk of we als Surinamers de consequenties kunnen dragen voor verminderde gezondheidszorg, onderwijs, infrastructuur, weinig aandacht voor de economische malaise door de Covid-19-pandemie, opdrijven van de koers, dure winkelprijzen, belastingafdracht en geen subsidies meer.

Niet het oude regeringsbeleid, het IMF en/of de Wereldbank zijn verantwoordelijk voor de nieuwe hervormingen.

Alleen U als volksvertegenwoordigers, in het hoogste orgaan van de staat, bent met 51 Assemblee leden verantwoordelijk waar het volk voor komt te staan met deze nieuwe hervormingen.

U bepaalt in de naam van het volk of de regering zo door mag gaan of niet. Er zijn genoeg politieke alternatieven in de wereld bekend om op een andere manier de economische welvaart te vergroten.

Heel veel succes bij de openbare vergadering!

Marie-Louise Vissers
Advies, counseling en politiek development bureau

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar [email protected]