De ambtenaar versus de kleine zondaar

Harper Westover, ampertjes 2 jaar oud, had nog nooit de wet overtreden. Toch was de ambtenaar van Openbare Werken onverbiddelijk: “Harpie” of “Lovey”, zoals zij ook wel wordt genoemd, kreeg een boete van 75 dollar voor het gooien van rommel op straat.

Harpie had een brief gekregen van Bucky’s Buddies. Dat is de kinderfanclub van de Universiteit van Wisconsin in Madison, waar haar moeder Theresa naar school ging.

De brief ging ongeopend in de vuilnisbak. De vuilniszak werd een eind verder gedeponeerd in een steegje, bij de andere vuilniszakken van de wijk. Om de een of andere duistere reden werd de vuilniszak van de Westovers niet meegenomen door de vuilniswagen.

Een ambtenaar van de milieupolitie vond Harpie’s brief in de eenzame vuilniszak, en schreef een boete uit. Harpie’s moeder, een juriste, belde de ambtenaar: die boete, dat was vast een vergissing?

Nee, het was geen vergissing en nee, het maakte niets uit dat de wetsovertreder een peuter van twee was: de boete bleef staan.

De Westovers plaatsten een foto van de ‘vervuiler’ met haar beschikking online. Pas toen kwam de gemeente in actie: als de ouders schriftelijk bewijs overleggen dat Harper echt twee jaar oud is, wordt de boete ingetrokken.

Harper hield in een telefonisch interview met de Washington Post vol dat zij onschuldig was. Of zij een alibi had voor het tijdstip waarop de overtreding was gepleegd? Daar moest Harper om lachen: “Toen speelde ik verstoppertje!”

Overige berichten