fbpx
Dc’s en politieke partijen geïnformeerd over voorbereidingen verkiezingen

GFC NIEUWS- Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft voor de zesde keer een overleg gehouden met districtscommissarissen (dc’s) en hun staf.

Op dezelfde dag was er ook een ontmoeting met vertegenwoordigers van politieke partijen.

Belangrijke agendapunten tijdens de meeting waren: de werving en selectie van stembureaupersoneel, evaluatie van de voorlopige ter inzagelegging van de kiezerslijsten (VTIL) en de stand van zaken betreffende de Legger.

Strategie werving en selectie stembureaupersoneel

Marsiane Lingers, coördinator van de werkgroep Aanwerving Stembureaupersoneel, ging in haar presentatie in op de strategie die zal worden gebruikt bij het aanwerven en selecteren van stembureaupersoneel voor 2020.

“De afspraken die het ministerie van Binnenlandse Zaken met de verschillende stakeholders heeft gemaakt over dit onderwerp, zijn onder andere dat stembureauleden dienen te beantwoorden aan een profielschets. Ze moeten meer dan een dag worden getraind en zullen worden geselecteerd na succesvolle afname van een toets.

Henk Sidoel van de werkgroep heeft technische verduidelijking gegeven over de strategie. Hij drukte de dc’s op het hart goed te letten op de voorwaarden en instructies bij onder andere het invullen van de sollicitatieformulieren.

De sollicitatieperiode is reeds begonnen en sollicitatieformulieren kunnen tot 15 november 2019 worden opgehaald en ingevuld bij de verschillende commissariaten.

Nieuwe stembureaus geïdentificeerd

Om kiezersoverschotten op te vangen en de stembusgang te vergemakkelijken zijn er landelijk 24 nieuwe stembureaus geïdentificeerd, gaf Soraya Van den Berg, coördinator van de werkgroep Legger aan in haar presentatie.

“Er is een maximaal aantal van 750 kiezers toegestaan per stembureau. Doordat de kiezerspopulatie in sommige gebieden is gegroeid na de vorige verkiezingen, zijn er ook nieuwe locaties nodig. In Paramaribo zijn er vijf nieuwe stembureaus geïdentificeerd, in Wanica tien, Commewijne twee, Marowijne een, Brokopondo twee en Sipaliwini drie”.

Meer burgers mobiliseren voor VTIL

Directeur Putridewi Amatsoemarto van het ministerie van Binnenlandse Zaken gaf tot slot aan dat er tijdens de VTIL ongeveer 6000 websitebezoekers en 16000 burgers hun persoonsgegevens bij de mobiele units hebben gecontroleerd.

“Voor de wettelijke ter inzagelegging volgend jaar, willen we hogere cijfers hebben en daar hebben wij ook de dc’s voor nodig om via hun voorlichtingskanalen de burgers te mobiliseren om hun gegevens te checken”, zegt de directeur.

“De cijfers verschillen niet veel met het jaar 2015 en natuurlijk kunnen we aangeven dat we alles op alles hebben gezet om de burgers te mobiliseren, but let’s give it a try again om het aantal op te trekken”.

Meer nieuws

Onderzoek naar cacaoproductie in Suriname

GFC NIEUWS- Tanja Tijtel en Naomi Venetiaan van het Polytechnic College Suriname hebben voor hun afstudeerproject voor het programma Hoger Laboratorium Onderwijs, samen een onderzoek…

Genti Mangroe nieuwe directeur Jeugdzaken

GFC NIEUWS- Donderdag heeft de ondertekening plaatsgevonden van het protocol van overdracht voor het Directoraat Jeugdzaken van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J)….

ICJ volgt decemberstrafproces op de voet

GFC NIEUWS- De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) zal het 8 decemberstrafproces blijven volgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…