fbpx

Dc Cirino sluit onderneming af vanwege explosiegevaar

Districtscommissaris (dc) Theresia Cirino van bestuursresort Kabalebo heeft afgelopen vrijdag een winkel annex bedrijfspand gesloten vanwege het explosieve gevaar voor de werkers en omwonenden. Het betreft in deze een onderneming aan de Jozef Gordonweg in Apoera.

De brandweer van het gebied is na controlewerkzaamheden gestuit op een opslagruimte waarin zich twee brandstoftanks bevinden. De een heeft een opslag van 5000 liter diesel en de andere een opslag van 20.000 liter gasoline, waarvan de beide inlaten niet zijn voorzien van een adequate deksel.

Tevens bleek bij de inspectie dat er flessen van anderhalve liter in een teil onder de gasolinetank zijn geplaatst, voor kleine verkoop. Er is ook een emmer waargenomen die dienst deed als vangbak voor weglekkende brandstof. De brandstof wordt handmatig uit de tanks gehaald en verkocht aan derden.

De ruimte is zeer beperkt met geen ventilatie en tevens is de elektra zeer onverantwoord aangelegd. Op een afstand van ongeveer 3 meters staat een elektrische kast van de EBS, waartoe kabels lopen die onveilig aan de kast zijn bevestigd.

Verder bleek dat er af en toe laswerkzaamheden in de ruimte werden verricht. Het pand beschikt over 2 brandblusapparaten die bij lange na niet voldoende zouden zijn ingeval een calamiteit zich zou voordoen, schrijft het BIC.

Op een afstand van ongeveer 10 meter van dit pand is er nog een opslagruimte van zinkplaten geconstateerd met 35 gascylinders, waarvan 4 gevuld. Er is ook geen waterbron in de directe omgeving, maar slechts de Corantijnrivier die zich op 150m afstand van het pand bevindt.

BEKIJK OOK
Ontevredenheid in Suriname over geplande slavernij-excuses Nederland

Allemaal redenen voor de brandweer die dan ook direct aan de bel trok bij de burgermoeder. Na afstemming met de politiecommandant ter plaatse zijn de brandweer, politie en bestuursdienst gelijk naar de winkel getogen. Behalve het feit dat de winkelier zich niet heeft gehouden aan de vergunningsvoorwaarden voor veiligheid bij de opslag en verkoop van brandstof zijn er ook andere zaken geconstateerd.

Door de politie is geconstateerd dat de winkelier een vergunning heeft voor een pand dat nog moet worden opgezet op een bepaalde locatie en géén vergunning voor het pand waar hij nu bedrijfsactiviteiten ontplooit. Hij heeft zich niet gehouden aan de vergunningsvoorwaarden van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme HI en de veiligheidsvoorwaarden van de brandweer en het NIMOS.

Eveneens hebben de 2 Chinese werkers die zijn aangetroffen geen bewijs om arbeid te mogen verrichten. Zi werden aangehouden en voorgeleid voor overtreding van een economisch delict. Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie werden zij na bij proces-verbaal te zijn gehoord heengezonden.(GFC)