fbpx

DBS sleept CBvS voor het gerecht

GFC NIEUWS- De Surinaamsche Bank zal een kort geding aanspannen tegen de Centrale Bank van Suriname (CBvS).
Volgens ABC eist de DSB ondertekening van het contract over de verdwenen kasreserves zonder vrijwaringsclausule. De Centrale Bank pleitte voor een vrijwaringsclausule in het contract, zodat de leidinggevenden van de bank niet strafrechtelijk vervolgd kunnen worden.
De Centrale Bank heeft vorig jaar het kasreservepercentage verhoogd van minder dan 20% naar 50% om daarna met een groot deel van de kasreserve te gebruiken voor andere doeleinden. Sinds januari proberen de handelsbanken met man en macht de Centrale Bank ertoe te bewegen een overeenkomst aan te gaan met het oog op de terugbetaling van de verduisterde kasreserves, maar zonder resultaat.
DSB vindt het kennelijk niet langer verantwoord om aan het lijntje gehouden te worden door de moederbank en probeert nu via de rechter af te dwingen dat de verduisterde gelden worden terugbetaald.
Eerder deze week kwam het eerste contract, de zogenaamde ‘ringfencing’ in orde. Alle overgebleven kasreservemiddelen van de commerciële banken, zijn daarbij veiliggesteld.
Echter zijn de gebruikte middelen van ruim $200 miljoen, nog niet teruggestort. Het contract dat dit moet regelen, is nog niet ondertekend.

BEKIJK OOK
Green Growth Suriname ontvangt SRD 318.430 voor Tiny Food Gardens