fbpx
DBS sleept CBvS voor het gerecht

GFC NIEUWS- De Surinaamsche Bank zal een kort geding aanspannen tegen de Centrale Bank van Suriname (CBvS).

Volgens ABC eist de DSB ondertekening van het contract over de verdwenen kasreserves zonder vrijwaringsclausule. De Centrale Bank pleitte voor een vrijwaringsclausule in het contract, zodat de leidinggevenden van de bank niet strafrechtelijk vervolgd kunnen worden.

De Centrale Bank heeft vorig jaar het kasreservepercentage verhoogd van minder dan 20% naar 50% om daarna met een groot deel van de kasreserve te gebruiken voor andere doeleinden. Sinds januari proberen de handelsbanken met man en macht de Centrale Bank ertoe te bewegen een overeenkomst aan te gaan met het oog op de terugbetaling van de verduisterde kasreserves, maar zonder resultaat.

DSB vindt het kennelijk niet langer verantwoord om aan het lijntje gehouden te worden door de moederbank en probeert nu via de rechter af te dwingen dat de verduisterde gelden worden terugbetaald.
Eerder deze week kwam het eerste contract, de zogenaamde ‘ringfencing’ in orde. Alle overgebleven kasreservemiddelen van de commerciële banken, zijn daarbij veiliggesteld.

Echter zijn de gebruikte middelen van ruim $200 miljoen, nog niet teruggestort. Het contract dat dit moet regelen, is nog niet ondertekend.

Meer nieuws

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…