Dat werknemers in Suriname minst gedisciplineerde ter wereld zijn klopt als een bus

Vrouw aan het werk receptioniste

OPINIE- Er is onlangs een zorgwekkende trend zichtbaar geworden waarbij Nederlandse en internationale ondernemers die zakelijke relaties onderhouden in Suriname, zich publiekelijk op sociale media beklagen over de arbeidsethiek van hun Surinaamse werknemers.

Deze ondernemers stellen dat deze werknemers behoren tot de minst gedisciplineerde werknemers wereldwijd, een beschuldiging die een kern van waarheid bevat.

Volgens deze internationale zakenlieden, zijn er problemen met punctualiteit, betrouwbaarheid en inzet. Deze zorgen uiten zich in klachten over werknemers die stelselmatig te laat komen, zich frequent ziek melden, of niet bereid lijken te zijn om voluit te werken.

Daarnaast is er ook kritiek op het feit dat werknemers voortdurend uitvluchten lijken te vinden om hun gebrek aan discipline te verontschuldigen.

Dergelijke houdingen en gedragingen zijn ongetwijfeld frustrerend voor elke CEO of bedrijfsleider. Werknemers die basisafspraken zoals punctualiteit en betrouwbaarheid niet nakomen, vormen een belemmering voor de bedrijfsvoering.

De negatieve impact hiervan is onvermijdelijk en kan de groei en productiviteit van het bedrijf ernstig beïnvloeden.

OOK INTERESSANT
Schandalige voortdurende wateroverlast in buurten - Waar blijft het beleid van de regering?

Een bekende van mij, een doorgewinterde internationale ondernemer die ervaring heeft met bedrijfsvoering in diverse regio’s, waaronder Zuid -Amerika, Afrika en Europa, deelde een vergelijkbaar sentiment over zijn ervaringen in Suriname.

Na minder dan een half jaar gaf hij toe dat hij nog nooit in enig ander land een dergelijk gebrek aan discipline op de werkvloer had meegemaakt.

Het is betreurenswaardig om dergelijke kritieken te horen, vooral als we de potentie van Suriname als opkomende economie beschouwen.

Het schetst een somber beeld voor de toekomst, wat aangeeft dat er substantiële veranderingen nodig zijn als Suriname economisch wil floreren in de komende decennia.

Het lijkt bijna ironisch dat de regering nog steeds spreekt over het verhogen van de productiviteit in het licht van dergelijke zorgen.

Het verhogen van de productiviteit vereist immers een toegewijde, betrouwbare en gedisciplineerde beroepsbevolking, iets dat momenteel ontbreekt.

Foto ter illustratie.

S. Cruden

DISCLAIMER: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC het eens is met de inhoud

OOK INTERESSANT
Een nieuw begin: Schooljaar 2023-2024 start vandaag in Suriname