fbpx

Dat vrouwelijke geslachtsdelen soms naar rotte vis ruiken hoeft geen probleem te zijn

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Geurtjes daar beneden is iets waar veel vrouwen zich zorgen over maken.

Diverse urologen vertellen dat veel vrouwen bezorgd zijn dat ze misschien een vaginale infectie hebben, of dat ze misschien iets ‘fout’ hebben gegeten waardoor er een geur vandaan komt.

Het vrouwelijk geslachtsdeel bezit een reeks goede bacteriën, zeggen de experts.

‘Soms domineren een of meer van deze bacteriën en het resultaat kan een verandering in geur zijn. Dat is niet per se problematisch.’

Af en toe kan de geur echter een indicatie zijn dat er iets mis is en mogelijk wat medische hulp nodig heeft.

Hieronder een door specialisten samengestelde lijst met veel voorkomende geuren en wat ze kunnen betekenen:

Visgeur: De meest waarschijnlijke boosdoener achter deze geur is bacteriële vaginose (BV), de meest voorkomende vaginale infectie bij vrouwen van 15 tot 44 jaar. Dit is meestal te wijten aan een overgroei van slechte bacteriën en kan met antibiotica worden behandeld. De uitslag is meestal dun en waterig.

Gistige en zure geur: Deze geur komt vaak door schimmel, heeft een kwark-achtige afscheiding en kan erg jeuken.

BEKIJK OOK
Man wil ondanks relatiebreuk nog steeds bepalen waar zijn ex- vriendin naar toe mag gaan

Muf: Er zijn veel talg- en zweetklieren rond het vrouwelijk geslachtsdeel. Het zweten resulteert in een muf geurtje, dat na het reinigen van het gebied met water en zeep gemakkelijk kan worden weggespoeld.

Rottende geur: Deze geur is vrij zorgwekkend en kan mogelijk worden veroorzaakt door een vastzittende tampon. Dit kan gevaarlijk zijn omdat een rotte geur een teken kan zijn van een groei aan bacillen.

Metaalachtige geur: Bloed in de vagina kan vaak een metaalachtige geur afgeven. Je kunt schoonmaken met basisch water en zeep, maar de geur is niet zorgwekkend (vooral als je ongesteld bent).

Overig: Soms kan het voedsel dat we eten een vieze geur afgeven in zowel onze vaginale afscheidingen als in onze urine. Van asperges en knoflook is algemeen bekend dat ze dit effect hebben. Hoewel de geur onaangenaam kan zijn, is het geen gezondheidsrisico.

Ten slotte adviseren medici dat mocht er een geur of afscheiding uit je vagina komen die zorgwekkend is, je het beste naar de huisarts kan gaan.