fbpx
DAOB participeert in podosiri seminar Frans-Guyana

GFC NIEUWS- Directeur Leeroy Jack van het Directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DAOB) van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft deelgenomen aan een Steering Committee Conferentie in Frans-Guyana.

De vergadering werd georganiseerd door het Centrum voor Internationale Samenwerking in Landbouwonderzoek voor Ontwikkeling (Centre de coopération internationale en recherche Agronomique pour le Développement (CIRAD).

De vergadering was gericht op de podosiri sector in Frans-Guyana, Brazilië en Suriname. Naast een driedaagse Steering Committee vergadering, zijn er enkele veldbezoeken geweest naar een aantal podosiri aanplanten.

De vergadering is deel van een groots programma getiteld ‘Açai Action’, dat in diverse facetten wordt uitgevoerd.

DAOB is sinds 2019 betrokken bij dit ontwikkelingsprogramma. Jack zegt dat er tijdens de conferentie is benadrukt hoe belangrijk het is dat er partnerschappen ontstaan zodat er kennis en kunde met elkaar gedeeld kunnen worden.

De conferentie moet een project moet sturen voor de ontwikkeling van de podosiri sector in de drie participerende landen. Aan de hand van de ontwikkelingen van de sector in Brazilië, kan zowel Suriname als Frans-Guyana lering trekken hoe ook vorderingen te boeken de podosiri sector.

Het project is voornamelijk gericht op het begeleiden van podosiri telers. Binnen dat traject zullen zij onder meer worden getraind en geadviseerd om zodoende meer te kunnen verdienen uit deze sector.

De DAOS zegt dat Suriname in vergelijking iets verder is met de podosiri sector dan Frans-Guyana. Echter merkt hij op dat onze oostelijke buurland een snelle ontwikkeling meemaakt op dit gebied, omdat zij de financiële middelen ervoor hebben.

In Frans-Guyana is de podosiri sector reeds gekwalificeerd als zeer belangrijk, wat in Suriname nog niet het geval is. Jack vindt dat we in Suriname nog wat sukkelen met de podosiri sector. De focus is nu alleen gericht op rapen.

In de praktijk gebeurt het dat de mensen steeds verder in de bossen zullen moeten gaan om podosiri te rapen. Volgens hem moet er nu serieus worden gedacht worden aan het telen van podosiri. Daarom is DAOB al enige tijd bezig mensen te stimuleren om podosiri te telen.

Jack gelooft dat Suriname twee teelttechnieken aan zou kunnen overnemen van Brazilië, waar de podosiri enorm is ontwikkeld.

Meer nieuws

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.