fbpx
Dalende Covid-19 trend; waarschuwing voor tweede golf

GFC NIEUWS – Het aantal nieuwe besmettingsgevallen is de afgelopen week (14 – 21 september) sterk gedaald.

Er is ook een dalende trend in opnamen op de isolatiefaciliteiten, ziekenhuis/ verpleegbedden en icu bedden; de bedbezetting is thans gemiddeld 25%. Dit is het resultaat van alle maatregelen die de afgelopen weken zijn afgekondigd.

Vooral het strakkere toezicht op de handhaving heeft een positieve bijdrage geleverd aan de remming van de overdracht van corona virus in ons land. Maar ook mag gezegd worden dat de samenleving een wezenlijke bijdrage heeft geleverd om zich te houden aan de maatregelen. Het ministerie van Volksgezondheid is tot nu toe tevreden met deze ontwikkeling.

Om dit resultaat te behouden en de besmettingen zelfs verder terug te dringen is het noodzakelijk dat iedereen zich aan de maatregelen en aan de protocollen voor transport, werk, religieuze activiteiten en recreatie houdt. De groeiende lijst van protocollen is te vinden op de vernieuwde website van het BOG (www.bogsuriname.com.)

Het ministerie begeleidt organisaties/diensten bij de implementatie van de protocollen zoals bijvoorbeeld is gebeurd bij de protocollen voor overheidsgebouwen, recreatieoorden en casino’s. Regelmatige, onaangekondigde controles vinden plaats door de controlediensten van de respectievelijke ministeries (bus controleurs, milieu inspecteurs, bestuursdienst, economische controledienst, politie). Op weg naar een Covid-19 veilig Suriname dient eenieder zich te houden aan de protocollen.

Deze week worden de protocollen voor onderwijs, internaten/weeshuizen en crèches gefinaliseerd. Een goede begeleiding door de ministeries van Onderwijs, Volksgezondheid en Sociale Zaken in het gebruik van deze protocollen is gepland voor de directies en leidinggevenden, zodat ook onze kinderen weer COVID-veilig naar hun school, internaat of crèche kunnen gaan.

De afgelopen dagen zijn er op diverse social mediakanalen advertenties geplaatst van bars, terrassen en cafe’s die events organiseren met DJ, Karaoke en live entertainment met zang. Ook worden er feesten georganiseerd in gesloten ruimtes met muziek.

Schreeuwen en luid praten (waaronder uiteraard ook zingen wordt gerekend) bij terras dining is volgens het protocol niet toegestaan. Ook feesten, inclusief huisfeesten blijven vooralsnog verboden. Bij overtreding zal krachtig opgetreden worden door de handhavingsautoriteiten. Het ministerie van Volksgezondheid waarschuwt de bevolking om niet af te gaan op dergelijke events.

Over de gehele wereld en laatst nog in Nederland, zijn zulke bijeenkomsten in bars, clubs gebleken superspreader events te zijn voor het corona virus. Laten wij met z’n allen eraan werken om de verspreiding van Covid-19 in Suriname verder in te dammen.

De afgelopen week is het openbaar vervoer weer opgestart en de komende week gaan de scholen weer open. Dit zal een grotere beweging van werkende mensen binnen de samenleving teweegbrengen. Het virus is niet verdwenen en is het dus noodzakelijk om voorzichtig te zijn en de maatregelen en protocollen in acht te nemen.

Was en of desinfecteer uw handen regelmatig, draag een mondneuskapje op openbare plaatsen (i.h.b. waar er veel mensen bijeenkomen) en houdt tenminste 1.5m afstand waar dat mogelijk is.

Meer nieuws

Onderzoek naar cacaoproductie in Suriname

GFC NIEUWS- Tanja Tijtel en Naomi Venetiaan van het Polytechnic College Suriname hebben voor hun afstudeerproject voor het programma Hoger Laboratorium Onderwijs, samen een onderzoek…

Genti Mangroe nieuwe directeur Jeugdzaken

GFC NIEUWS- Donderdag heeft de ondertekening plaatsgevonden van het protocol van overdracht voor het Directoraat Jeugdzaken van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J)….

ICJ volgt decemberstrafproces op de voet

GFC NIEUWS- De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) zal het 8 decemberstrafproces blijven volgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…