fbpx

Daklozen onderdak geven zonder vergunning is misdrijf, zegt Queensland

Zonder vergunning dakloze verslaafden opvangen is een misdrijf, zegt het departement van Huisvesting en Openbare Werken in het Australische Queensland. Verslaafden moeten gewoon op de wachtlijst voor huisvesting, vindt de overheid.

De organisatie Goodna Street Life huurt woningen en vangt daarin verslaafde daklozen op. Sommigen krijgen zelfs een kamer in onderhuur.

Maar de non-profit organisatie heeft geen vergunning voor het aanbieden van huisvesting en maakt zich dus, zegt het bestuur van Queensland, schuldig aan een misdrijf.

Goodna zegt dat zij honderden mensen heeft opgevangen die waren afgewezen door andere dienstverleners en wijst op de lange wachtlijsten.

Regeltjes

“Mensen die dakloos zijn of een verslaving hebben, kunnen geen weken wachten om aan een huis geholpen te worden waar ze misschien naartoe kunnen gaan als ze het kunnen betalen,” zegt Goodna’s voorzitter Helen Youngberry.

BEKIJK OOK
Bedrijfsleven, overheid, Inheemse en Tribale gemeenschappen en ngo’s buigen zich over ordening en transformatie houtsector

“Wanneer een tiener huilend naar je toe komt omdat hij in elkaar is geslagen, laten we zulke mensen op de bank liggen in onze huizen”, aldus Youngberry.

“Sommigen zullen misschien zeggen dat dit niet juist is onder die en die regel – en ik ben het ermee eens dat dit niet voor de lange termijn is – maar uiteindelijk zijn het mensen.”

Goodna wil dolgraag officieel geaccrediteerd worden, maar daarvoor moeten duizenden dollars aan de overheid worden betaald, legt Youngberry uit.

Maar zij blijft erbij: “Aan geen enkele dakloze mag worden verteld dat ze niet aan de criteria voldoen, geen enkele drugsverslaafde die revalidatie wenst, moet worden verteld dat ze niet aan de criteria voldoen.”