fbpx

Dagelijkse inname multivitamine kan een onnodige gewoonte zijn

GFC NIEUWSREDACTIE- Een vol glas water dagelijks werkt bij de meeste mensen veel beter dan het innemen van multivitamine.

Dit zegt Dr. Pieter Cohen, universitair hoofddocent geneeskunde aan de Harvard Medical School en een internist aan de aan Harvard gelieerde Cambridge Health Alliance.

Naast het besparen van geld, waarschuwt hij voor de gevaren voor misleidende marketingstunts.

Uit een onderzoek van de US Preventive Services Task Force (USPSTF) blijkt dat voor de gemiddelde Amerikaanse volwassene een dagelijkse multivitamine geen zinvol gezondheidsvoordeel oplevert.

Hun beoordeling, gepubliceerd in JAMA, die 84 studies analyseerde met bijna 700.000 mensen, vond weinig of geen bewijs dat het nemen van vitamine- en mineralensupplementen kanker en hart- en vaatziekten helpt voorkomen die kunnen leiden tot hartaanvallen en beroertes, noch helpen ze een vroege dood te voorkomen.

BEKIJK OOK
Tientallen miljoenen mannen impotent en het aantal neemt toe

“We hebben goed bewijs dat voor de overgrote meerderheid van de mensen het nemen van multivitaminen je niet zal helpen,” zegt Cohen, een expert in onderzoek en regulering van voedingssupplementen.

Er zijn echter enkele uitzonderingen. Zeer beperkende diëten en gastro-intestinale aandoeningen, of bepaalde afslankoperaties die een slechte opname van voedingsstoffen veroorzaken, zijn voorbeelden van redenen waarom een multivitamine of individuele vitamines kunnen worden aanbevolen.

Een dagelijks vitamine D-supplement kan nodig zijn wanneer een persoon onvoldoende blootstelling aan de zon krijgt.

De huisarts kan een ijzersupplement aanbevelen als u een laag ijzerniveau in het bloed heeft.