fbpx

Dagelijks aanmelding zwangere vrouwen zonder verzekering

Suze Holband, verpleegkundig directeur van het s’ Lands Hospitaal zegt dat er dagelijks zwangere vrouwen binnenstappen zonder een basiszorgverzekering tot hun beschikking. Zij worden door het ziekenhuis terstond aangemeld bij het Uitvoeringsorgaan, waarna de kaart voor hen in orde wordt gemaakt.

Het gaat om zeker twee tot drie zwangere vrouwen die zich dagelijks aanmelden bij de ziekeninstelling zonder een basiszorgverzekering. Bij veel van deze patiënten worden vaak complicaties geconstateerd. Er wordt daarom een beroep gedaan op vrouwen om zich meteen aan te melden bij een verpleegkundige, polikliniek of ziekenhuis in de buurt, wanneer blijkt dat er sprake is van een eventuele zwangerschap, zegt Holband.

BEKIJK OOK
Landbouwers Boven-Suriname verdiepen zich in agroforestry

Zij geeft verder aan dat er een traject is uitgezet met het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting dat bij constatering van zwangeren zonder een verzekering meteen melding van wordt gemaakt, zodat die ook meteen voorzien kunnen worden van een BaZo-kaart. Belangrijk is dat zij zich alvast aanmelden met hun ID-kaart, zodra er vermoedens bestaan van een eventuele zwangerschap. Zodra de melding is gemaakt bij de desbetreffende instelling kan de verzekering in orde worden gemaakt. Het onderzoek gaat van start en de vermoedelijke datum van bevalling kan worden vastgesteld.