fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

Daarom vinden we het erg als mensen ons ontvolgen op sociale media

Het klinkt misschien nogal oppervlakkig als je weinig bezig bent met sociale media, maar er zijn wel degelijk heel wat mensen die het pijnlijk vinden als iemand hen ontvolgt op Instagram of Facebook. Zelfs al gaat het om verre kennissen waar ze in het dagelijkse leven amper vijf woorden mee gewisseld hebben, en dat is niet eens zo gek vertellen psychologen.

Vrienden op sociale media en volgers zijn niet zomaar iets lichtzinnig, legt Kip Williams, sociaal psycholoog aan de Wesleyan University uit aan Tonic. “Vrienden online verliezen, voelt voor velen net hetzelfde aan als hen offline verliezen. Het is een vorm van afwijzing, je voelt je erdoor buitengesloten. Het kan pijn veroorzaken en ons zelfvertrouwen een deuk geven. Bijna iedereen zal er negatieve gevoelens door ervaren, maar het hangt van persoon tot persoon af hoe ver je daar in gaat en hoe zwaar je eraan tilt,” aldus Williams.

OOK INTERESSANT
Getrouwde dame uit Den Haag wordt iedere avond opgehaald door andere mannen, zegt buurman

Uit het beperkte onderzoek dat gedaan is rond de effecten van sociale media op ons mentale welzijn, blijkt dat mensen zich vooral slecht voelen als ze ontvolgd worden door vrienden waarmee ze ook heel close zijn in het echte leven. En dat is zeker het geval als de persoon in kwestie niet heeft laten weten waarom hij of zij daartoe is overgegaan. Zo’n plotse digitale verandering komt over als een passief-agressieve bedreiging of als het vermijden van een conflict.