fbpx
DA’91: Rijstboerenslachtoffer van ondeskundigbeleid

Op zaterdag 6 februari bracht een delegatie van DA’91 olv de voorzitter Angelic Alihusain-del Castilho een bezoek aan het district Nickerie. Het bezoek had een oriënterend karakter ten aanzien van de problemen in voornamelijk de rijstsector.

In Wageningen had de delegatie een korte ontmoeting met enkele bewoners. Het grootste probleem in dit gebied is het gebrek aan werkgelegenheid evenals het feit dat, naar zeggen van de bewoners, deze locatie op de route is van personen die actief betrokken zijn in de illegale drugshandel.

Er is geen enkel initiatief vanuit de regering om werkgelegenheid te creëren en die initiatieven, zoals het ethanol project, die enige perspectief boden op werkgelegenheid, zijn ondanks de zeer hoge investeringen die reeds gepleegd waren, stopgezet. Wageningen heeft tijdens de afgelopen verkiezingen in grote mate voor de NDP gestemd, maar de bewoners voelen zich nu bedrogen aangezien geen van de vele beloften is waargemaakt.

Er heerst een groot gevoel van onbehagen en onveiligheid. In Groot-Henar ontving de DA’91 delegatie verschillende kleine rijstboeren en kleine ondernemers.  Tijdens de gevoerde gesprekken kwam naar voren dat de rijstsector in Nickerie ernstig te lijden heeft van gebrek aan deskundigheid bij de overheidsinstanties, gebrek aan transparantie en voorspelbaarheid van beleid. De opkoopprijs voor padi is volgens de boeren veel te laag en het resultaat van ‘cartelvorming’ onder de molenaars met medewerking van de overheid.

Terwijl alle prijzen van inputs voor deze sector met minimaal 30% omhoog zijn gegaan, is de opkoopprijs hetzelfde gebleven. Veel van de boeren zitten tot over hun oren in de schulden en dreigen hun totaal bestaan kwijt te raken. Velen van hen wachten ook nog steeds op de betaling door de molenaars. Daarbij gevoegd is er nalatigheid te verwijten aan de overheidsinstanties voor onderhoud van onder andere een kapotte sluisdeur, met noodlottige gevolgen voor vooral boeren in Klein Henar.

Vanwege de ondeskundige, niet-transparante en onvoorspelbare besluitvorming bij de overheid zijn de vooruitzichten voor de boeren alles behalve positief. Wat de hoeveelheid ingezaaid areaal betreft twijfelen de boeren aan de 24.815 ha die door de officiële instantie is doorgegeven. Volgens hen zou het minder zijn. Ook de kleine ondernemers zijn slachtoffer van het wanbetalingsgedrag van de overheid. Achterstanden van 18 maanden zijn meer regel dan uitzondering.

Het zijn vooral de kleine ondernemers en andere kwetsbaren die hier slachtoffer van worden. Zo zouden de tuinmannen van de verschillende scholen al 18 maanden niet zijn uitbetaald, de schoolwachters hebben ook een achterstand van vier maanden. De DA’91 delegatie en de aanwezigen waren het erover eens dat de oplossing voor vele van deze problemen eenvoudig zouden moeten zijn.

Een goed en algemeen inzaaischema vanuit LVV en het plaatsen van deskundige mensen op de juiste plaats, ongeacht hun politieke kleur zou al veel ten goede veranderen.  Daarnaast is het nodig dat de waterschappen goed functioneren. Cruciaal is ook het tijdig verschaffen van duidelijke informatie aan de boeren. De DA’91 delegatie bezocht ook het Korea-kanaal en rijstvelden in de omgeving en was getuige van het feit dat deze belangrijke wateraanvoerweg recentelijk,  gedeeltelijk is opgehaald door de verantwoordelijke autoriteiten.

De gevolgen voor de boeren zoals vertraagde, ongelijke groei en ontwikkeling  en soms uitdroging van bepaalde delen van de rijstarealen is duidelijk zichtbaar. Het is jammer te moeten constateren dat een overheid die juist het ondernemerschap zou moeten stimuleren, vooral het klein ondernemerschap, deze het mes op de keel legt, negeert en kleineert wanneer zij op komenv oor hun belangen en de kans om op waardige wijze bij te dragen aan de economischegroei van hun district.

DA’91 Publiciteitsdienst

 

 

Meer nieuws

Regering buigt zich over situatie SLM

GFC NIEUWS- Een regeringsdelegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi heeft zich gebogen over de stand van zaken bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). Dikke…

Suriname telt nu 29 actieve Covid-gevallen

GFC NIEUWS- Suriname telt nu in totaal 29 actieve Covid-19-gevallen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto…

Bedreiger president Santokhi opgesloten

GFC NIEUWS- Vandaag, zondag, is de 38-jarige Firen Ajaykumar G. door rechercheurs van politie Regio Midden opgespoord en aangehouden voor onder andere bedreiging met een…

11 positief uit 296 Covid-testen

GFC NIEUWS- Het aantal nieuwe personen dat het voorbije etmaal positief is getest op Covid-19 is 11. In totaal zijn 296 testen uitgevoerd. Dikke mensen…

Komediant Jerrel Vierklau heengegaan

GFC NIEUWS- Toneelacteur en komediant Jerrel Vierklau is niet meer. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto…