fbpx

DA’91 eist aftreden president Bouterse

GFC NIEUWS- DA’91 eist dat president Desi Bouterse per direct uit het ambt van President van de Republiek Suriname wordt gezet.

“Met de uitspraak van de Krijgsraad vandaag 29 november 2019, 37 jaar na de lafhartige moord op 15 burgers van ons land, is de waarheid over de 8 decembermoorden onomstotelijk vastgelegd”, schrijft de politieke organisatie DA’91 in een verklaring.

“Dit is een stevige basis voor elke rechtgeaarde Surinamer en een voorbeeld voor de wereld,” voert zij aan.

“De moord op weerloze tegenstanders uit machtswellust is on-Surinaams en hoort niet in de Surinaamse politiek, niet bij de Surinaamse samenleving.

“Desi Delano Bouterse heeft zich met die handeling, nu onomstotelijk bevestigd middels een gerechtelijk vonnis van 20 jaar celstraf, gediskwalificeerd om nog ooit als leider van dit land te mogen optreden.”

Bovendien is volgens DA’91 met het vonnis vast komen te staan dat Desi Bouterse in overtreding is van Artikel 92 lid 1 van onze Grondwet:

BEKIJK OOK
Regional & Suriname Renewable Energy Summit succesvol afgesloten

Om tot president of vicepresident te kunnen worden gekozen moet een kandidaat:

– De Surinaamse nationaliteit bezitten
– De leeftijd van dertig jaren hebben bereikt
– Niet uitgesloten zijn van het passief en actief kiesrecht
– Geen handelingen hebben verricht strijdig met de Grondwet.

“Wij eisen dan ook dat Desi Bouterse per direct uit het ambt van President van de Republiek Suriname wordt gezet. Dit in het belang van de waardigheid van het ambt en van onze natie.

“Indien de heer Bouterse hier niet zelf toe overgaat, doen wij een dwingend beroep op de totale Nationale Assemblee om zonder uitstel het aftreden van de veroordeelde heer Bouterse te eisen conform de procedure zoals vermeld in artikel 74 van onze Grondwet.

DA’91 herbevestigt haar onwrikbaar geloof in de rechtsstaat en roept alle burgers op dat geloof vast te houden.”