Cyntoia komt vrij: slachtoffer verkrachting kreeg levenslang, gouverneur geeft gratie

Cyntoia Brown komt vrij. Het meisje dat op haar 16e door mannen seksueel werd misbruikt en een van haar misbruikers doodschoot, werd daarvoor tot levenslang veroordeeld. Een te zware straf, vindt nu gouverneur Bill Haslam van de Amerikaanse staat Tennessee.

Brown woonde als tiener in bij een pooier die bekend stond als Kut Throat, ‘De Keelsnijder’. Hij verkrachtte haar meermalen en dwong haar zich te prostitueren.

Het meisje voelde zich bedreigd door een klant, de 43-jarige Johnny Allen, en schoot hem dood.

Zij werd in 2006 als volwassene berecht en moest van haar levenslange celstraf minstens 51 jaren uitzitten, vóór zij mogelijk in aanmerking zou komen voor voorwaardelijke vrijlating.

Gouverneur Haslam zei maandag dat Brown weliswaar “een gruwelijke misdaad” had begaan, maar “toch is het opleggen van een levenslange gevangenisstraf voor een minderjarige […] te streng.”

In december oordeelde het Hooggerechtshof van Tennessee dat Brown minstens 51 jaar in de gevangenis moest blijven voordat ze in aanmerking kwam voor vrijlating. Er werd namens haar een rechtszaak aangespannen met het argument dat levenslange straffen zonder voorwaardelijke vrijlating voor minderjarigen ongrondwettelijk waren.

De rechtbank verwierp dat argument, wat leidde tot nationale protesten als steun voor Brown en andere slachtoffers van mensenhandel. Brown komt op zijn vroegst op 7 augustus vrij.

Overige berichten