fbpx
Cyborg-sprinkhanen die bommen ruiken, ‘kunnen dodelijke aanvallen stoppen’

GFC NIEUWS- Een team van Amerikaanse ingenieurs werkt naarstig aan een manier om sprinkhanen om te bouwen tot explosief-detectors.

Het concept dat de wetenschappers hebben uitgewerkt leverde hen alvast een beurs van 750.000 dollar op van de Amerikaanse marine.

De grondlegger van het project is Baranidharan Raman, die al verschillende jaren als biomedische wetenschapper het reukvermogen van insecten onderzoekt. Hij ontdekt samen met zijn team dat sprinkhanen individuele reuksporen kunnen identificeren. Op basis van die vondst werkte hij het huidige project uit.

Volgens Raman is het veel efficiënter om de insecten in te zetten dan robots te ontwikkelen. “Waarom zouden we het wiel opnieuw uitvinden?” stelt hij. “Zelfs state-of-the-art geminiaturiseerde chemische opsporingstoestellen hebben maar een paar sensoren. Anderzijds, als je kijkt naar antennes van insecten, waar de chemische sensoren zijn gelokaliseerd, dan zijn er verschillende honderdduizenden sensoren aanwezig van verschillende types.”

Om gebruik te kunnen maken van de reukzin van sprinkhanen, wil het team een elektrode inbrengen in hun hersenen om de reuk-informatie te kunnen verwerken. Om die data vervolgens te versturen, zullen de beestje een mini-rugzakje dragen met een transmittor. Daarnaast werken de wetenschappers ook aan een type tatoeage die ze kunnen aanbrengen op de vleugels van de insecten.

Door het gebruik van warmte zouden ze de sprinkhanen zo kunnen sturen. Het team mikt erop om over een jaar een prototype van de cyborgs te kunnen testen.

Meer nieuws

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.