fbpx

Cyborg-sprinkhanen die bommen ruiken, ‘kunnen dodelijke aanvallen stoppen’

GFC NIEUWS- Een team van Amerikaanse ingenieurs werkt naarstig aan een manier om sprinkhanen om te bouwen tot explosief-detectors.

Het concept dat de wetenschappers hebben uitgewerkt leverde hen alvast een beurs van 750.000 dollar op van de Amerikaanse marine.

De grondlegger van het project is Baranidharan Raman, die al verschillende jaren als biomedische wetenschapper het reukvermogen van insecten onderzoekt. Hij ontdekt samen met zijn team dat sprinkhanen individuele reuksporen kunnen identificeren. Op basis van die vondst werkte hij het huidige project uit.

Volgens Raman is het veel efficiënter om de insecten in te zetten dan robots te ontwikkelen. “Waarom zouden we het wiel opnieuw uitvinden?” stelt hij. “Zelfs state-of-the-art geminiaturiseerde chemische opsporingstoestellen hebben maar een paar sensoren. Anderzijds, als je kijkt naar antennes van insecten, waar de chemische sensoren zijn gelokaliseerd, dan zijn er verschillende honderdduizenden sensoren aanwezig van verschillende types.”

BEKIJK OOK
Geamputeerden kunnen met nieuwe uitvinding robotarm met hun gedachten bedienen

Om gebruik te kunnen maken van de reukzin van sprinkhanen, wil het team een elektrode inbrengen in hun hersenen om
de reuk-informatie te kunnen verwerken. Om die data vervolgens te versturen, zullen de beestje een mini-rugzakje dragen met een transmittor.

Daarnaast werken de wetenschappers ook aan een type tatoeage die ze kunnen aanbrengen op de vleugels van de insecten.
Door het gebruik van warmte zouden ze de sprinkhanen zo kunnen sturen. Het team mikt erop om over een jaar een prototype van de cyborgs te kunnen testen.