fbpx

Cubanen kunnen na 2 jaar weer gelimiteerd dollars kopen

GFC NIEUWSREDACTIE- Cubanen stonden bij tientallen in de rij bij wisselkantoren voor de kans om voor het eerst in twee jaar dollars en andere harde valuta van de overheid te kopen.

Het nieuwe beleid dat komt bijna drie weken nadat de communistische regering harde valuta van het publiek begon te kopen tegen 110,40 pesos per dollar – een koers die vergelijkbaar is met die van de zwarte markt en meer dan vier keer de koers is die wordt gebruikt voor officiële transacties.

Volgens het nieuwe beleid, dat bedoeld is om de illegale markt in harde valuta te bestrijden, kunnen individuen tot US$ 100 contant per dag kopen tegen een koers van 123,60 per dollar in 37 aangewezen CADECA-wisselwinkels in de staat. De officiële koers die wordt gebruikt door overheidsindustrieën en -agentschappen die de economie domineren, blijft 24 peso’s per dollar.

BEKIJK OOK
Ruim US$ 6 miljoen aan hulpgoederen geplunderd door Haïtianen

Begin 2021 elimineerde Cuba een al lang bestaand systeem van dubbele valuta, waarbij een speciaal type converteerbare peso werd geschrapt die zogenaamd grotendeels op toerisme en buitenlanders was gericht, en alle operaties in lokale valuta werden omgezet.

Maar de prijzen stegen veel sneller dan de nieuwe hogere lonen die werden aangenomen in het kader van de hervorming, die samenviel met een economische crisis veroorzaakt door de Covid-19-pandemie.

Ook de verminderde steun van Cuba’s bondgenoot Venezuela, dat ook worstelde, kwam daarbij kijken. En de aanhoudende Amerikaanse sancties die beperking oplegde op geld die familieleden in de VS naar Cubanen stuurden, hebben de druk alleen maar vergroot.