Cuba waardeert Surinaams standpunt voor opheffing Cubaans embargo

GFC NIEUWSREDACTIE- De Cubaanse regering heeft namens het Cubaanse volk haar erkentenis uitgesproken voor de regering van Suriname.

Ambassadeur Igor Azcuy Gonzalez van Cuba, heeft de dankbetuiging overgebracht tijdens een onderhoud met vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk op zijn kabinet.

De dankzegging komt naar aanleiding van de oproep van de Surinaamse presiden, Chandrikapersad Santokhi, aan de Verenigde Staten van Amerika, om elk embargo tegen Cuba op te heffen.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Man die zegt dat hij 23 minuten is gestorven en naar de hel ging vertelt dat demonen zijn lichaam verscheurden

Santokhi deed de oproep in zijn toespraak bij de recente VN vergadering op 22 september in New York, in de Verenigde Staten van Amerika. VP Brunswijk heeft beloofd deze waardering vanuit Cuba verder door te geleiden naar President Santokhi.

Ook werd gesproken over de achterstallige betaling aan 80 Cubaanse artsen en verpleegkundigen. Deze achterstand is door regering Santokhi/Brunswijk afbetaald in de maand juni 2021. Het totale bedrag kwam neer op 2.2 miljoen USD.

De vp wees erop dat de regering de gezondheidszorg hoog acht en daarom middelen heeft vrijgemaakt om deze schuld te voldoen.

De groep artsen die twee jaren lang heeft gewerkt in Suriname, is intussen huiswaarts gekeerd. Indien de regering weer gebruik wenst te maken van diensten uit Cuba, staat de Cubaanse regering open voor nieuwe onderhandelingen.

Voorts vertelde de Cubaanse ambassadeur haar grenzen te zullen openen voor toerisme, tegen november 2021. Hij vroeg de vp het daarheen te willen leiden dat het ministerie van Justitie en Politie strak de hand houdt aan het vreemdelingenbeleid.

Gebleken is dat veel Cubanen die de afgelopen periode uitgeweken zijn naar Suriname niet huiswaarts zijn gekeerd. Het vermoeden bestaat dat ze via Suriname naar andere landen zijn doorgereisd.

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER