fbpx
CTSS krijgt een nieuwe basketbalkampioen

Centraal Toernooi van Sporten voor Staatsbedrijven (CTSS) Plus krijgt een nieuwe basketbalkampioen. Titelverdediger, de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), werd gisteravond onaangenaam verrast door vooral het enthousiasme van Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM). De waterleverancier, die er na twaalf jaren weer bij is, trok met 55-47 aan het langste eind in de laatste wedstrijd van de kwartfinale van het toernooi.

Opgezweept door de uitbundige stemming van haar aanhang genoot SWM een flitsende start. Na vijf minuten basketbal stond het 9-0 en dwong het de titelhouder te vluchten in een time-out. “G’in p’kin so watra” leek wel de toverspreuk van de avond, want zolang de SWM-band dit speelde leken de werknemers op het veld vleugels te krijgen.

Toen de band in de derde quarter aan haar break toe was, en zo dan ook niets te horen bracht, viel de energie bij zowel de spelers als hun publiek terug.  SLM zag zo kans het verschil, dat zelfs 32-17 groot was, tot 37-34 te verkleinen. Maar toen kwam de band weer in actie, en zo ook de achterban en de spelers, en moest SLM met lede ogen toe zien hoe hun vlucht naar prolongatie werd geannuleerd.

Vincent van Engel (zestien punten) en Forgild Krak (elf) waren de grote mannen bij SWM. Brian Davids, die vorig jaar in de finale nog schitterde,  moest keihard werken voor zijn 21 punten. Gregory Weidum, die evenals Davids en Rachid Sylbing, een glansrol had in de gewonnen finale kwam na acht punten in de eerste quarter tot een totaal van elf punten terwijl Sijlbing vanwege een blessure niet eens aan basketballen toe kwam. De volgende horde voor wat misschien een SWM sprookje kan worden is NV Energiebedrijven Suriname, de demi kampioen van 2014.

Maar bijna plaatste EBS zich niet voor de volgende ronde, die zondag wordt afgewerkt. Evenals SLM leken zij op papier een makkelijke tegenstander te hebben in Fernandes Group. Het conglomeraat compenseerde wat het tekort schoot in klinkende basketbal namen door keihard te werken en zo, wat velen dachten een easy walk-over te worden voor EBS te veranderen in een spannend duel. Na drie quarters stond het 38-30.

Echter eiste, zoals verwacht, de extra inzet op gegeven moment haar tol en kon Fernandes EBS in het slot kwart niet meer bijbenen en werd zij uiteindelijk door de scherpschutters van de energieleverancier over de knie genomen. EBS won met 55-43.

EBS schoot het liefst acht keer raak van ver. Donovan Kirten scoorde drie driepunters, Vincent Bhola en Henry Hoever elk twee en Jermain Benn nam de achtste voor zijn rekening. Bij de tegenstander waren Alexander Fernandes (elf punten) en Andy Cambel (tien) de manne die met hun productie de strijd in balans hielden.

 

 

Centrale Bank van Suriname leek ook even in Staatsziekenfonds een harde noot te kraken te hebben. Na tien minuten basketbal leidde CBvS slechts met 8-5 maar met heel mooi collectief spel, ten opzichte van de individuele acties van SZF, sloeg de moederbank in het tweede kwart een dusdanig gat dat de medische instelling vanaf dat punt achter de feiten aanholde. De voorsprong groeide naar 21-9 bij de rust.

Na het intermezzo probeerde SZF het samen te doen met het aanspelen van Haile Sumter als speelplan, maar toen dit meer balverlies dan baskets opleverde liep de bank verder uit naar 31-11 halverwege quarter drie. Met de zege vrijwel een feit gunde de technische leiding van de bank iedereen speeltijd en dit, gekoppeld met enkele individuele acties van Gordon van Emden werd de schade tot 52-30 beperkt. Van Emden was goed voor dertien punten terwijl bij de winnaar Harold Blokland met zestien punten en Stefano Eudoxie met elf van zich hebben doen spreken.

In de ‘gele wedstrijd’ van de avond, waarbij Staatsolie met geel-zwart tenue aantrad en Telesur met geel-blauw, lieten de olie boorders al heel gauw merken dat zij een maat te groot zijn voor het telecom bedrijf als het op basketballen aan komt.

Na het eerste kwart stond het 15-6 voor Staatsolie, bij de rust was dit gegroeid naar 33-11, na drie speelperiode was het 44-15  voor de wedstrijd met 56-22 werd gewonnen. Niet vreemd als Telesur, wat aanvalsproductie betreft, sterk afhankelijk was van Earl Jones die tien punten voor zijn rekening nam terwijl bij de semikampioen de guards Clifton Bendt en Lorenzo Adasi met vijftien om veertien punten de hele avond een doorn in het oog van Telesur waren.

Staatsolie treft zondag CBvS in de hoop zich voor haar derde finale op rij te plaatsen. De vorige twee keren moest de oliemaatschappij genoegen nemen met de tweede plaats.

Meer nieuws

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Ingezonden| Registratie van landsdienaren

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, het project “Registratie van Landsdienaren” heeft geïnitieerd op zijn ministerie….

Man kapt zus na ruzie

GFC NIEUWS- De 55-jarige Jozef C. is op 14 oktober ingesloten voor mishandeling en vernieling. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Regering buigt zich over situatie SLM

GFC NIEUWS- Een regeringsdelegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi heeft zich gebogen over de stand van zaken bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). Dikke…

Suriname telt nu 29 actieve Covid-gevallen

GFC NIEUWS- Suriname telt nu in totaal 29 actieve Covid-19-gevallen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto…

Bedreiger president Santokhi opgesloten

GFC NIEUWS- Vandaag, zondag, is de 38-jarige Firen Ajaykumar G. door rechercheurs van politie Regio Midden opgespoord en aangehouden voor onder andere bedreiging met een…