Crowdfunding voor catalogus beeldend kunstenaar René Tosari

Onze Surinaamse beeldend kunstenaar René Tosari heeft een indrukwekkend en bewogen oeuvre, dat beslist meer bekendheid verdient. In Readytex Art Gallery is er veel van zijn werk te zien, maar dat is uiteraard maar een fractie van de omvangrijke collectie die hij over de jaren heen geproduceerd heeft. Het is in 2018 vijftig jaar geleden dat René Tosari in Paramaribo aan het Nationaal Instituut voor Kunst & Cultuur (NIKC) zijn kunstenaarschap begon.

In 2018 is het vijfenveertig jaar geleden dat hij zijn eerste solo-expositie had, en het is tevens het jaar dat de beeldend kunstenaar 70 wordt. Een mooie reden volgens Readytex om nu een boek over zijn rijke kunstenaarschap uit te brengen. Daar wordt inmiddels hard aan gewerkt.

Er ontbreken echter nog wat fondsen en de samenstellers hebben besloten om daar middels crowdfunding de hulp van het publiek voor op te roepen.

René Tosari is om meer dan één reden een belangrijke kunstenaar. Hij verwierf bekendheid met zijn grafiek en maakte tal van schilderijen, waarbij hij telkens werkte aan het verbeteren van zijn techniek. In de jaren tachtig van de twintigste eeuw slaagde hij er met het kunstenaarscollectief ‘Waka Tjopu’ in om kunst in de Surinaamse samenleving te brengen.

Gedurende zijn periode als docent heeft hij veel leerlingen uitgedaagd om kunst te positioneren in een maatschappelijke context. Behalve in Suriname, speelde hij als kunstenaar ook een actieve rol in de samenleving in Nederland en dan met name in de Amsterdamse Bijlmermeer.

In Nederland was hij één van de grondleggers van Open Atelier Zuidoost in Amsterdam. Onder redactie van Rob Perrée en Priscilla Tosari verschijnt dit najaar het boek René Tosari. Diversity is Power. Een monografie met essays die ingaan op de diverse aspecten van Tosari’s werk. Het boek wordt aangevuld met een uitgebreide tijdlijn en een groot aantal afbeeldingen.

De essays in het boek zijn afkomstig van schrijvers uit Suriname en Nederland, namelijk Steve Ammersingh, Chandra van Binnendijk, Marieke Visser, Rob Perrée en Priscilla Tosari. Voor de realisering van het boek is gedeeltelijke financiering ontvangen van het Mondriaan Fonds.

Ook René Tosari zelf en Readytex Art Gallery leveren een bijdrage aan de financiering. Voor de vormgeving en het drukken van het boek is echter nog een bedrag van € 9.000,- nodig. Dit willen de samenstellers vinden middels crowdfunding.

Dit boek kan een groot deel van het oeuvre van deze gepassioneerde kunstenaar voor iedereen in Suriname en daarbuiten, blijvend toegankelijk maken, ook voor de generaties die na ons volgen, meent Readytex.

Het boek zal in Paramaribo en in Amsterdam gepresenteerd worden bij Readytex Art Gallery en bij het CBK Zuidoost.

Om uw bijdrage te doen aan de ‘crowdfunding’ kunt u hier terecht: https://www.voordekunst.nl/projecten/7348-rene-tosari-diversity-is-power-1.(GFC)