Nieuw onderzoek: coronavirus vormt grote bedreiging voor mannelijke vruchtbaarheid

GFC NIEUWSREDACTIE- Een verontrustend nieuw onderzoek heeft vier belangrijke manieren geïdentificeerd waarop het coronavirus zich kan richten op de voortplantingsorganen van mannen.

Het coronavirus zou een “wereldwijde bedreiging kunnen vormen voor het vruchtbaarheidspotentieel van mannen”, waarschuwen wetenschappers.

Het onderzoeksteam gelooft dat de aanwezigheid van ACE2-receptoren (het favoriete toegangspunt van het coronavirus) in de testikels mannelijke geslachtscellen tot een potentieel infectiedoelwit maakt.

Er zijn ook berichten dat Covid de Leydig- en Sertoli-cellen van het lichaam uitput en beschadigt, die beide essentieel zijn voor reproductieve gezondheid en spermaproductie, schrijft Daily Star.

De tweede manier is door de ontsteking van de ziekte, die permanente schade aan het voortplantingsweefsel kan veroorzaken. Ontsteking rond het hart kan ook de bloedtoevoer naar de penis blokkeren of verminderen, wat een erectiestoornis betekent.

Totale testiculaire ontsteking (bekend als orchitis) is zeldzaam, maar kan optreden wanneer het immuunsysteem overdrive gaat en permanente schade aan het voortplantingssysteem kan veroorzaken.

Een derde manier waarop Covid de mannelijke vruchtbaarheid kan schaden, is een systeembrede ontsteking die de hormoonspiegels in de war brengt.

De vierde factor is stress, waarvan bekend is dat het de seksuele gezondheid beïnvloedt en dat voor velen een probleem is geweest tijdens de pandemie.

Overige berichten