fbpx

COVID-vaccins beschermen ook hiv-patiënten

GFC NIEUWSREDACTIE- Mensen die besmet zijn met HIV en antiretrovirale therapie krijgen, vormen antilichamen tegen SARS-CoV-2 nadat ze tegen COVID zijn gevaccineerd met mRNA-vaccins.

Hun immuunrespons op de vaccinatie is echter minder sterk dan die van gezonde mensen. Een derde vaccinatie verkleint deze kloof.

Deze resultaten kwamen naar voren uit een studie met in totaal 91 deelnemers uitgevoerd door een onderzoeksteam onder leiding van professor Ingo Schmitz, hoofd van de afdeling Moleculaire Immunologie aan de Ruhr Universiteit Bochum, Duitsland.

Studies hebben aangetoond dat de vaccins tegen SARS-CoV-2 verder gezonde mensen vrij goed beschermen tegen ernstige COVID-19. Tot nu toe is onduidelijk gebleven of dit ook het geval is voor mensen met verworven immunodeficiëntie.

“We ontdekten dat de vaccinatie ertoe leidt dat deze groep ook antilichamen vormt, maar minder goed dan het geval is voor gezonde mensen”, zegt Ingo Schmitz. “Aangezien deze kloof na een derde injectie werd verkleind, zijn we van mening dat boostervaccinaties moeten worden aanbevolen.”

BEKIJK OOK
Hong Kong-studie: 90% vermindering van COVID-19-sterfgevallen na boosterdosis

De onderzoekers waren verrast om te ontdekken dat de cellulaire immuunrespons gemedieerd door T-helpercellen net zo goed was in HIV-positieve als in HIV-negatieve mensen.

“Dit ondanks het feit dat het juist deze T-helpercellen zijn die worden aangevallen door het HI-virus en in aantal zijn verminderd bij HIV-positieve mensen,” zegt Schmitz. Omdat T-helpercellen langer leven dan antilichamen, kan dit erop wijzen dat HIV-positieve mensen door het vaccin worden beschermd, ongeveer net zo lang als HIV-negatieve mensen.

De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het tijdschrift Frontiers in Immunology van 2 december.