fbpx

Covid-vaccinatie in Suriname loopt storm ondanks anti-campagne

INGEZONDEN– Ondanks de zware anti-campagne tegen het gebruik van AstraZeneca-vaccins loopt de vaccinatiecampagne in Suriname storm.

Intussen zijn meer dan 10.000 personen gevaccineerd. Het streven is om wekelijks 10.000 personen te vaccineren, zegt de minister van Volksgezondheid.

Toch blijven sommige mensen met vragen en twijfels over het vaccin zitten. Zeker omdat het vaccin 70% bescherming biedt, en dat minder is dan bijvoorbeeld het Pfizer-vaccin.

In sommige landen worden meerdere coronavaccins gebruikt. In Nederland bijvoorbeeld wordt gebruik gemaakt van BioNTech/Pfizer, Moderna en AstraZeneca. België gebruikt Johnson & Johnson, BioNTech/Pfizer, Moderna en AstraZeneca.

Suriname heeft uiteindelijk moeten kiezen voor AstraZeneca, omdat het land niet in aanmerking kwam voor de eerste distributieronde van het Pfizer-vaccin.

Het Oxford/AstraZeneca-vaccin is gemaakt van een verzwakte versie van het adenovirus of ook wel de bekende verkoudheid die voorkomt bij de chimpansee. Wanneer het vaccin is toegediend zal dit het immuunsysteem aanwakkeren om de juiste antilichamen aan te maken tegen Covid-19.

BEKIJK OOK
EBS warschuwt: vliegertijd vergroot kans op storingen

Duidelijk moet zijn dat geen enkel vaccin 100% beschermt. Pfizer en Moderna bieden ruim 90% bescherming (slechts 1 op de 10 gevaccineerde krijgt Covid). AstraZeneca biedt in elk geval 60 tot 80% bescherming. Janssen biedt 67% bescherming.

Krijg je na vaccinatie toch Covid, dan is het ziekteverloop doorgaans milder. Je loopt veel minder kans om in het ziekenhuis te belanden.

Rudolf B.

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar [email protected]

BEKIJK OOK: Duitse experts vinden oplossing voor complicaties bloedplaatjes na AstraZeneca – prik