fbpx

COVID-19-vaccins toegevoegd aan routine-immunisatieschema voor volwassenen in de VS

GFC NIEUWSREDACTIE- Voor het eerst zijn COVID-19-vaccins toegevoegd aan de lijst met routinematige immunisaties die worden aanbevolen voor volwassenen – een ander teken dat het virus hier is om te blijven.

De toevoeging wordt gedaan aan het 2023 Recommended Adult Immunization Schedule, donderdag vrijgegeven door de Advisory Committee on Immunization Practice (ACIP), een expertpanel dat de Amerikaanse federale overheid adviseert over vaccinatieaanbevelingen voor alle Amerikanen.

COVID-19-vaccinatie wordt natuurlijk aanbevolen sinds de vaccins beschikbaar kwamen.Maar de opname ervan in het aanbevolen vaccinschema onderstreept het feit dat COVID-19 niet verdwijnt, zei Dr. Sandra Adamson Fryhofer, een in Atlanta gevestigde arts die als ACIP-liaison fungeert.

OOK INTERESSANT
Vrouwen die in ploegendiensten werken lopen risico op erge ziekten

“Dit herhaalt dat COVID van pandemie naar endemisch is gegaan”, zei Fryhofer. “Voorlopig lijkt het erop dat het een blijvertje is.”

“Endemisch” betekent dat een ziekte zich met een stabielere frequentie verspreidt, vergeleken met de exponentiële groei tijdens een pandemie.

Op dit moment hebben de meeste Amerikanen de primaire reeks vaccins tegen COVID-19 ontvangen. Weinigen hebben echter de bijgewerkte “bivalente” boosters gekregen die zich richten op zowel de oorspronkelijke stam van het virus dat COVID-19 veroorzaakt als twee Omicron-subvarianten.