fbpx

COVID-19-vaccinatie effectiever dan natuurlijke immuniteit

GFC NIEUWSREDACTIE- Onderzoekers van Regenstrief Institute, Indiana University School of Medicine en Vanderbilt University Medical Center zeggen dat mensen van alle leeftijdsgroepen aanzienlijk meer baat hebben bij vaccinatie dan natuurlijke immuniteit verworven door een eerdere COVID -infectie.

Dat blijkt uit een van de eerste grootste studies waarin de effectiviteit van COVID-19-vaccins werd vergeleken met natuurlijke immuniteit bij het beschermen tegen overlijden, ziekenhuisopnames en bezoeken aan de spoedeisende hulp voor welke oorzaak dan ook, inclusief COVID.

Het lagere sterftecijfer van gevaccineerde personen was vooral indrukwekkend voor volwassenen van 60 jaar of ouder.

Significant is dat de sterftecijfers en ziekenhuisopnamecijfers voor gevaccineerde personen 37 procent lager waren dan de percentages voor mensen met natuurlijke immuniteit verworven door eerdere COVID-infectie.

Het percentage EHBO-bezoeken voor alle oorzaken was 24 procent lager voor gevaccineerde personen dan voor de eerder geïnfecteerde.

“Deze grote bevolkingsstudie van de hele staat Indiana zou individuen overal moeten aanmoedigen om zichzelf en hun kinderen te laten vaccineren en niet te vertrouwen op natuurlijke immuniteit. Hoewel de incidentie van COVID-infectie hoger was bij vaccinontvangers (6,7 procent) dan bij personen die eerder geïnfecteerd waren (2,9 procent), beschermde het vaccin tegen ernstige ziekten terwijl natuurlijke immuniteit niet hetzelfde voordeel opleverde,” zei de corresponderende auteur van de studie en Regenstrief Institute Vice President for Data and Analytics Shaun Grannis.

BEKIJK OOK
Gemiddelde zwangerschapsduur in VS korter dan in Europese landen

“Aangezien gevaccineerde personen meer kans hadden om daadwerkelijk COVID te krijgen dan mensen met natuurlijke immuniteit, lijkt het lagere sterftecijfer van vaccinontvangers die COVID ontwikkelen te wijten te zijn aan vaccinatie en niet aan een neiging tot risicomijdend gedrag, zoals het dragen van maskers, het ontsmetten van de handen en sociale afstand.”