fbpx
Facebook Pagelike Widget

Covid-19-situatie binnenland alarmerend

GFC NIEUWS- Algemeen directeur van de Medische Zending Herman Jintie zegt dat de Covid-19-situatie in het binnenland alarmerend is.

Dit haalde hij aan tijdens een bezoek aan minister Gracia Emanuel van Regionale Ontwikkeling & Sport. Bij dit gesprek zaten de diverse districtscommissarissen van het binnenland aan. Jintie vreest dat als er nu geen plan van aanpak komt, de situatie uit de hand kan lopen. Hij wilt dat de bewustwording van Covid-19 meer opgang komt.

Als persoon die constant in het binnenland is, zegt hij dat mensen daar het niet zo nauw nemen met dit virus. Volgens hem blijkt het vaak genoeg dat jonge mensen die positief getest worden en niet in isolatie kunnen, dus in thuisquarantaine moeten blijven, zich gewoon begeven in het openbaar, omdat ze niet echt klachten hebben.

Jintie wijst erop dat dit gedrag juist gevaarlijk kan zijn voor anderen, vooral voor diegenen met onderliggende klachten.

Ook zegt hij dat de veiligheid gewaarborgd moet worden bij het begraven van een Covid-19-dode. Vanuit het traditioneel gezag is aangehaald dat het moeilijk is veranderingen te brengen bij de begrafenissen, omdat dat afhangt van het in acht nemen van een aantal rituelen.

Jintie benadrukte dat het niet gaat om het inkorten of helemaal niet naleven van de rituelen. Het gaat volgens hem erom dat alles zo veilig mogelijk gebeurt, op een manier waarop het virus zich niet verder kan verspreiden.

Vanuit het ministerie is voorgesteld om Covid-19-teams samen te stellen die per 3 dorpen zullen opereren. De taak van zo een team zal zijn om de mensen in de dorpen te voorzien van voorlichting over het virus en dat zij ook de protocollen voorhouden van nabestaanden van een Covid-dode.

Voorgesteld is dat zo een team bestaat uit vertegenwoordigers van MZ, onderwijs, het commissariaat, districts- of ressortsraad en het traditioneel gezag. Ook zal er gekeken moeten worden naar de mogelijkheden van quarantaine en isolatie ruimtes.

Minister Emanuel haalde aan dat we nu in een andere tijd leven, waar zaken niet zoals normaal kunnen verlopen. Om de algehele binnenlandse bevolking te beschermen tegen Covid-19, zullen zaken anders aangepakt moeten worden waarbij de bestaande cultuur niet terzijde wordt gelegd.

Meer nieuws

Adhin wordt vandaag gehoord door hoorcommissie DNA

GFC NIEUWS- Parlementariër Ashwin Adhin wordt vandaag door een ingesteld hoorcommissie van De Nationale Assemblee (DNA) gehoord over zijn betrokkenheid bij vernietiging van media-apparatuur van…

Amoksi: Uitspraken Bouterse vrij ernstig

GFC NIEUWS- De uitspraken gedaan door ex-legerleider tevens ex-president Desi Bouterse tijdens een NDP-meeting in Ocer om de macht over te nemen middels wapens zijn…

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.