Covid-19: Ruim 1.700 personen meldden zich maandag aan om getest te worden

GFC NIEUWSREDACTIE- Maandag hebben ruim 1.700 personen in Suriname zich laten testen op Covid-19.

“Mensen zijn gaan feesten, vooral jongeren, en hebben massaal de coronamaatregelen genegeerd, maar verwachten nu wel dat alles in place is,” zegt een bezorgde minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin.

In diverse gebieden in het land waren er met de jaarwisseling grote feesten georganiseerd en werd het wettig gezag openlijk gedesavoueerd.

Maandag was er bij het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) een enorme toestroom van mensen die zijn gaan testen op Covid-19. Vanaf eind december is het aantal positieve gevallen gestegen.

In drie dagen tijd zijn er al 1.194 besmettingen, terwijl in heel december 1.598 positieven waren. Het reproductiegetal is 8.56. Dit betekent dat 100 mensen in staat zijn 856 personen te besmetten.

Volgens dokter Vern Nanhoe van het BOG heeft dit te maken met het onverantwoordelijk feestgedrag van delen van de samenleving. Nu zitten deze mensen met ziekteverschijnselen en willen weten als ze besmet zijn.

Nanhoe heeft geobserveerd dat er nu meer jongeren besmet zijn. Wat hem ook opvalt, is dat mensen voor de tweede keer besmet zijn geraakt met het virus.