fbpx
Covid-19: Politie roept samenleving op verantwoordelijkheid op zich te nemen

GFC NIEUWS- De politie heeft alle bevoegdheid om op te treden tegen personen die zich niet houden aan de Covid-19-maatregelen.

Indien blijkt dat de openbare orde en veiligheid wordt verstoord of de eigen gezondheid of dat van medeburgers in gevaar wordt gebracht, kan de overheid hard optreden. De basis hiervoor is vastgelegd in de grondwet en het politie handvest. Echter, politie-inspecteur Richie Akkal roept de samenleving op ervoor te zorgen dat politieoptreden niet noodzakelijk is.

De politie-topper heeft tijdens de COVID-19 persconferentie op 11 augustus benadrukt dat iedere burger een eigen verantwoordelijkheid heeft. “Wij drukken de samenleving op het hart om het de politie niet moeilijk te maken bij de handhaving van de gezondheid van ons geliefd Suriname.”

De politie tracht er alles aan te doen om te vermijden dat burgers bij het niet naleven van de COVID-19 maatregelen worden afgevoerd naar een plaats van bewaring. Ook het toepassen van een ander instrument; het verstrekken van boetes tot een maximum van SRD 25.000,- en het inzetten van een strafrechtelijk proces tegen personen die regels blijven overtreden, is voor de autoriteiten geen prioriteit.

Inspecteur Akkal zegt dat indien de samenleving zich verantwoord opstelt en meehelpt aan de handhaving van de openbare orde en veiligheid, zij het land ook helpt om onnodige onkosten ten behoeve van extra werk van de veiligheidsdiensten en controleposten te besparen.

Aan zij die de regels blijven overtreden zegt hij: “de politie zal niet blijven vermanen. Als u ons ertoe dwingt zullen wij de maatregelen moeten treffen die u het hardst zullen treffen.” Tot slot roept de politie-topper de samenleving op om in eenheid en harmonie de strijd tegen COVID-19 te voeren.

Meer nieuws

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…