fbpx

COVID-19-patiënten behouden een verhoogd risico op overlijden gedurende ten minste 18 maanden na infectie

GFC NIEUWSREDACTIE- COVID-19 wordt geassocieerd met hogere risico’s op hart- en vaatziekten en overlijden op korte en lange termijn.

Dit volgens een studie bij bijna 160.000 deelnemers die vandaag is gepubliceerd in Cardiovascular Research, een tijdschrift van de European Society of Cardiology (ESC).

In vergelijking met niet-geïnfecteerde personen was de kans dat COVID-19-patiënten stierven tot 81 keer hoger in de eerste drie weken van infectie en bleef vijf keer hoger tot 18 maanden later.

“COVID-19-patiënten hadden meer kans om tal van cardiovasculaire aandoeningen te ontwikkelen in vergelijking met niet-geïnfecteerde deelnemers, wat mogelijk heeft bijgedragen aan hun hogere risico’s op overlijden”, zei studieauteur professor Ian C.K. Wong van de Universiteit van Hong Kong, China.

BEKIJK OOK
Buiten wandelen blijkt meer voordelen voor de geestelijke gezondheid te hebben dan binnen lopen

“De bevindingen geven aan dat patiënten met COVID-19 minstens een jaar na herstel van de acute ziekte moeten worden gevolgd om cardiovasculaire complicaties van de infectie, die deel uitmaken van langdurige COVID, te diagnosticeren.”