fbpx

COVID-19-infecties verhogen risico op langdurige hersenproblemen: beroertes, depressie, angst, migraine

GFC NIEUWSREDACTIE- Als je COVID-19 hebt gehad, kan het nog steeds rommelen met je hersenen.

Volgens nieuw onderzoek lopen degenen die zijn geïnfecteerd met het SARS-CoV-2-virus een verhoogd risico op het ontwikkelen van een reeks neurologische aandoeningen in het eerste jaar na de infectie.

Een uitgebreide analyse van federale gezondheidsgegevens onthult dat dergelijke complicaties beroertes, cognitieve en geheugenproblemen, angst, depressie en migraine omvatten.

Bovendien wordt het post-COVID-brein geassocieerd met bewegingsstoornissen, van tremoren en onvrijwillige spiercontracties tot epileptische aanvallen, evenwichts- en coördinatieproblemen, en gehoor- en zichtafwijkingen, evenals andere symptomen die vergelijkbaar zijn met wat wordt ervaren met de ziekte van Parkinson.

De bevindingen, door onderzoekers van de Washington University School of Medicine in St. Louis en het Veterans Affairs St. Louis Health Care-systeem, werden op 22 september gepubliceerd in het tijdschrift Nature Medicine.

BEKIJK OOK
Inmiddels overleden arts die voor gewetenloze oplichter werd uitgemaakt blijkt toch gelijk te hebben

“Onze studie biedt een uitgebreide beoordeling van de neurologische gevolgen op lange termijn van COVID-19,” zei senior auteur Ziyad Al-Aly, MD, een klinisch epidemioloog aan de Washington University.

“Eerdere studies hebben een smallere reeks neurologische uitkomsten onderzocht, meestal bij gehospitaliseerde patiënten. We evalueerden 44 hersen- en andere neurologische aandoeningen bij zowel niet-gehospitaliseerde als gehospitaliseerde patiënten, waaronder degenen die op de intensive care-afdeling waren opgenomen. De resultaten tonen de verwoestende langetermijneffecten van COVID-19. Deze horen bij lange COVID. Het virus is niet altijd zo goedaardig als sommige mensen denken dat het is.”

Al-Aly zei dat COVID-19 in totaal heeft bijgedragen aan meer dan 40 miljoen nieuwe gevallen van neurologische aandoeningen wereldwijd.