Covid-19 heeft “vernietigende” gevolgen voor vrouwen, stelt PAHO-directeur

GFC NIEUWSREDACTIE- Directeur van de Pan American Health Organization (PAHO) Carissa Etienne waarschuwde dat, voortdurende onderbreking van de gezondheidsdiensten voor vrouwen als gevolg van COVID-19, meer dan 20 jaar vooruitgang bij het verminderen van sterfte en toenemende toegang tot gezinsplanning in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied tenietdoet.

“Ik wil de verwoestende gezondheids-, sociale en economische gevolgen van dit virus voor vrouwen onder de aandacht brengen”, zei Etienne tijdens haar wekelijkse persconferentie.

Vrouwen zijn vooral getroffen door onderbrekingen van reproductieve en maternale gezondheidsdiensten, zei ze.

“Volgens schattingen van de VN zullen tot 20 miljoen vrouwen in het Pan-Amerikaanse gebied tijdens de pandemie hun geboortebeperking onderbroken hebben, hetzij omdat diensten niet beschikbaar zijn, hetzij omdat vrouwen niet langer de middelen zullen hebben om voor anticonceptie te betalen.”

Zwangerschap en pasgeboren zorg zijn ook onderbroken in bijna de helft van de landen in het Pan-Amerikaans gebied, zei ze.

Tegelijkertijd zijn zwangere vrouwen kwetsbaarder voor luchtweginfecties zoals COVID-19.

Als ze ziek worden, hebben ze de neiging om ernstigere symptomen te ontwikkelen die intubatie vereisen, wat zowel de moeder als de baby in gevaar kan brengen.

“Als dit doorgaat, zal de pandemie naar verwachting meer dan 20 jaar vooruitgang bij het vergroten van de toegang van vrouwen tot gezinsplanning en het aanpakken van moedersterfte in de regio tenietdoen”, zei Etienne.

“Bijna alle moedersterfte is te voorkomen en zelfs het terugkomen op pre-pandemische niveaus van moedersterfte, die al hoog waren, kan meer dan een decennium duren.”

Het moedersterftecijfer in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied is tussen 2000 en 2017 gedaald van 96 naar 74 moedersterfte per 100.000 levendgeborenen, een algemene daling van 23,1%.

Etienne vestigde de aandacht op de aanstaande Internationale Dag van de Actie over de Gezondheid van Vrouwen, gevierd op 28 mei, en zei: “We dringen er bij landen op aan om precies dat te doen – om actie te ondernemen”.

“We kunnen beginnen door ervoor te zorgen, dat vrouwen en meisjes toegang hebben tot de gezondheidsdiensten welke ze nodig hebben – zoals seksuele en reproductieve gezondheidsdiensten, en zorg voor zwangerschap en pasgeborenen – tijdens de COVID-respons.”

“We moeten niet vergeten, dat de uitdagingen en ongelijkheden waarmee we werden geconfronteerd voorafgaand aan COVID niet zijn verdwenen tijdens de pandemie – ze zijn alleen maar erger geworden en kunnen niet over het hoofd worden gezien. Daarom moeten we de bescherming van de levens van vrouwen tot een collectieve prioriteit maken,” vervolgde ze.

Gevallen en sterfgevallen komen op een alarmerend hoog niveau

Etienne vestigde vorige week ook de aandacht op de bewering van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), dat slachtoffers als gevolg van COVID-19 in hoge mate te laag gerapporteerd zijn.

“Het werkelijke dodental van COVID in 2020 ligt dichter bij drie miljoen mensen – bijna het dubbele van de cijfers die vorig jaar werden gerapporteerd”, zei ze.

“Het is zorgwekkend dat de helft van deze sterfgevallen hier in Noord- en Zuid-Amerika heeft plaatsgevonden, wat de buitengewone impact van deze pandemie in onze regio aantoont.”

Vorige week werden in Noord- en Zuid-Amerika meer dan 1,2 miljoen nieuwe COVID-19-gevallen en 31.000 sterfgevallen gemeld.

“Deze cijfers zijn de afgelopen weken ongewijzigd gebleven, wat een verontrustende trend illustreert: gevallen en sterfgevallen komen op een alarmerend hoog niveau”, zei Etienne.

“Vorige week waren zelfs vier van de vijf landen welke het hoogste aantal nieuwe infecties meldden, hier in onze regio, en Latijns-Amerikaanse landen vertegenwoordigden de top vijf van hoogste sterftecijfers wereldwijd.”

Een toename van het aantal gevallen is gemeld in Midden-Amerikaanse landen, waaronder Costa Rica, Panama, Belize en Honduras, waar ICU-bedden een bezetting van meer dan 80% hebben.

In het Caribisch gebied hebben Trinidad & Tobago een nationale noodsituatie uitgeroepen na een recente COVID-19-uitbraak.

Cuba blijft een aanzienlijke toename melden, en Saint Vincent & de Grenadines ervaren nog steeds pieken nadat mensen naar schuilplaatsen werden verplaatst vanwege recente vulkaanuitbarstingen.

“We zijn ook bezorgd over de toenemende trends in ziekenhuisopnames in Haïti,” merkte Etienne op.

In Zuid-Amerika zijn het aantal nieuwe besmettingen in Chili, Peru en Paraguay afgenomen. Maar Uruguay, Argentinië en Brazilië zien, na enkele weken vooruitgang te hebben geboekt, opnieuw een stijging van het aantal gevallen.

Bolivia meldt een dramatische toename van het aantal gevallen en sterfgevallen, en Guyana kent het hoogste aantal gevallen en sterfgevallen sinds het begin van de pandemie.

Overige berichten