fbpx

Covid-19-besmettingen in korte tijd in kaart gebracht

GFC NIEUWS- Uit onderzoek is gebleken dat de vele Covid-19 besmettingen die momenteel genoteerd zijn, teruggevoerd kunnen worden naar een persoon die illegaal naar Frans-Guyana is geweest.
Deze persoon kwam ziek terug en ging normaal door met werken op een kantoor in verband met de verkiezingen. De veiligheidsmaatregelen van het ministerie van Volksgezondheid zijn daarbij niet in acht genomen.
Zo mogen zieke mensen niet aan het werk verschijnen en moeten liever thuisblijven. In dit specifiek geval is dat niet gebeurd. Deze persoon was ook belast met schoonmaakwerkzaamheden op kantoor en heeft daarbij heel veel voorwerpen en spullen aangeraakt. Dit gebeurde een week voor de verkiezingen.
Tijdens deze periode kwamen ook veel mensen op kantoor en werd de sociale afstand ook niet in de gaten gehouden, zei epidemioloog Ingrid Krishnadath, hoofd Public Health van de Anton de Kom Universiteit, tijdens de persconferentie van het Covid-19 Managementteam.
Ze heeft uitgelegd hoe de besmetting via de diverse clusters verder heeft plaatsgevonden. Van case 16 komen er geen besmettingen bij, omdat mensen vroeg in quarantaine zijn geplaatst. Van case 14 komen nu nog steeds besmette personen bij.
Een andere cluster van besmettingen komt via de bekende handelsplaats Trans America te Albina. Deze curve is nog niet aan het dalen, zei Krishnadath.
Er zijn twee manieren voor het opsporen van cases. De eerste manier is via de BOG Hotline of via de huisarts, de zogenaamde spontane meldingen, en de actieve opsporing (actieve screening in verdachte groepen).
In het laatste geval ontstaat er een stijgende lijn van opgespoorde besmettingen, omdat de gezondheidswerkers echt op zoek zijn geweest naar verdachte gevallen.
Van het aantal besmettingen is het duidelijk dat die in de leeftijdscategorie 30-39 en 50-60 jaar voorkomen. In de meeste gevallen verloopt de ziekte zonder negatieve gevolgen. Het is wel een zorgpunt als zo iemand ook aan een andere ziekte lijdt. Krishnadath gaf aan dat voornamelijk hypertensie en diabetes mellitus in deze leeftijdsgroepen voorkomen.
Uit onderzoek is ook komen vast te staan dat de meeste Covid-19 gevallen voorkomen in Paramaribo, Albina en een dorp in het zuiden van Suriname. Ze adviseert de nodige maatregelen, zoals uitgevaardigd door het ministerie van Volksgezondheid, stipt na te leven.

BEKIJK OOK
Door wateroverlast getroffen gemeenschappen in Para getroffen krijgen voedselpakket