fbpx
Covid-19-besmettingen in korte tijd in kaart gebracht

GFC NIEUWS- Uit onderzoek is gebleken dat de vele Covid-19 besmettingen die momenteel genoteerd zijn, teruggevoerd kunnen worden naar een persoon die illegaal naar Frans-Guyana is geweest.

Deze persoon kwam ziek terug en ging normaal door met werken op een kantoor in verband met de verkiezingen. De veiligheidsmaatregelen van het ministerie van Volksgezondheid zijn daarbij niet in acht genomen.

Zo mogen zieke mensen niet aan het werk verschijnen en moeten liever thuisblijven. In dit specifiek geval is dat niet gebeurd. Deze persoon was ook belast met schoonmaakwerkzaamheden op kantoor en heeft daarbij heel veel voorwerpen en spullen aangeraakt. Dit gebeurde een week voor de verkiezingen.

Tijdens deze periode kwamen ook veel mensen op kantoor en werd de sociale afstand ook niet in de gaten gehouden, zei epidemioloog Ingrid Krishnadath, hoofd Public Health van de Anton de Kom Universiteit, tijdens de persconferentie van het Covid-19 Managementteam.

Ze heeft uitgelegd hoe de besmetting via de diverse clusters verder heeft plaatsgevonden. Van case 16 komen er geen besmettingen bij, omdat mensen vroeg in quarantaine zijn geplaatst. Van case 14 komen nu nog steeds besmette personen bij.

Een andere cluster van besmettingen komt via de bekende handelsplaats Trans America te Albina. Deze curve is nog niet aan het dalen, zei Krishnadath.

Er zijn twee manieren voor het opsporen van cases. De eerste manier is via de BOG Hotline of via de huisarts, de zogenaamde spontane meldingen, en de actieve opsporing (actieve screening in verdachte groepen).

In het laatste geval ontstaat er een stijgende lijn van opgespoorde besmettingen, omdat de gezondheidswerkers echt op zoek zijn geweest naar verdachte gevallen.

Van het aantal besmettingen is het duidelijk dat die in de leeftijdscategorie 30-39 en 50-60 jaar voorkomen. In de meeste gevallen verloopt de ziekte zonder negatieve gevolgen. Het is wel een zorgpunt als zo iemand ook aan een andere ziekte lijdt. Krishnadath gaf aan dat voornamelijk hypertensie en diabetes mellitus in deze leeftijdsgroepen voorkomen.

Uit onderzoek is ook komen vast te staan dat de meeste Covid-19 gevallen voorkomen in Paramaribo, Albina en een dorp in het zuiden van Suriname. Ze adviseert de nodige maatregelen, zoals uitgevaardigd door het ministerie van Volksgezondheid, stipt na te leven.

Meer nieuws

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.