Covid-19: 3 doden en 326 nieuwe besmettingen

GFC NIEUWSREDACTIE- Vandaag zijn 3 personen in Suriname overleden aan Covid-19.

Sinds de uitbraak van het virus in maart 2020 zijn intussen 721 Covid-doden gevallen. Het afgelopen etmaal zijn 326 positief getest uit 754 swabs. Dagelijks blijft het aantal besmettingen toenemen. In de ziekenhuizen 99 personen opgenomen, waarvan 12 op de ICU. 1.384 positieven zijn in isolatie en 59 genezen verklaard.

Eerder vandaag werd bekend dat de maatregelen niet worden verscherpt. “Het Covid-19 Clusterteam heeft besloten dat drie campagnes vanwege de huidige coronasituatie geïntensiveerd moeten worden. Het betreft de MoHaNa- en de vaccinatiecampagne met inzet van jeugdambassadeurs en de campagne van handhaving op alert handelen en beboeting,” zei de minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin op een persconferentie.

Waarnemend BOG-directeur tevens epidemioloog, Radjesh Ori, is breedvoerig ingegaan op de medisch-technische data en feitelijkheden. De verwachting is dat het dagelijkse aantal positieven verder kan oplopen. De functionaris vraagt namens de gezondheidsautoriteiten bijzondere aandacht voor deze zorgelijke ontwikkeling.

Ori haalde aan dat er heel wat misinformatie is over vaccineren. “Eenieder acht zich plotseling deskundig om over vaccinatie te praten. Wij moeten ervoor waken dat de samenleving wordt beïnvloed door heel wat pseudo anti-vaxxers, die achteraf wel hun prikje gaan halen.”

Ori doet een oproep aan de samenleving om zich te laten testen in geval van symptomen. De positiviteitsratio is behoorlijk hoog en de epidemioloog legt er ook de nadruk op dat de Covid-19-varianten zich enorm snel verspreiden.

Doelende op de vierde golf, liet minister Ramadhin optekenen dat de verantwoordelijkheid bij de samenleving ligt. “Wij zullen als samenleving bepalen welke richting het opgaat met de situatie. Wij doen alles wat we kunnen om de samenleving te beschermen. De overheid heeft de randvoorwaarden in place,” zegt de bewindsman.

Volgens de Volksgezondheidsminister is de situatie in de ziekenhuizen onder controle. Hij roept eenieder op om zich te houden aan de geldende maatregelen.

Ramadhin: “De bal is nu op de speelhelft van de samenleving.” Aansluitend hierop gaf politiecommissaris Henry Seedorf, voorzitter van de Coördinatiecommissie COVID-19 van het Korps Politie Suriname (KPS) aan dat de handhaving versterkt zal worden.

Overige berichten