Corruptiecrisis in Belgisch voetbal: razzia’s en arrestaties

Het Belgische voetbal is in rep en roer. De Belgische politie heeft invallen gedaan bij Anderlecht en Club Brugge, twee van de grootste voetbalclubs van het land. De organisaties worden verdacht van grootschalige corruptie.

Ook bij andere clubs waren er invallen. Belgische media schrijven dat er eveneens razzia’s waren bij Racing Genk, AA Gent, Standard, KV Mechelen en KV Oostende. Buitenlandse media schrijven dat er bij zeker 10 clubs invallen waren. 

De politie doorzocht woningen van bestuursleden, spelersmakelaars, scheidsrechters en andere mogelijke medeplichtigen zoals een advocaat, een boekhoudkantoor, juweliers en zelfs journalisten.

De acties werden niet alleen in België uitgevoerd, maar ook in diverse andere landen, bijvoorbeeld Frankrijk en Luxemburg. De tegoeden op een aantal bankrekeningen en in kluizen werden in beslag genomen.

De verdenkingen omvatten onder meer financiële fraude, money laundering, belastingontduiking en matchfixing. Een aantal personen is opgebracht voor verhoor.

Volgens onbevestigde berichten zou Ivan Leko, coach van Club Brugge, zijn gearresteerd. Ook de invloedrijke spelersmakelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic zouden zijn opgepakt.