Corruptie heeft diepe wortels in de Surinaamse politieke top, radicale koerswijziging noodzakelijk

euro-geld

GFC NIEUWSREDACTIE- Corruptie heeft diepe wortels in de Surinaamse politieke top. De integriteit van het land kan slechts worden hersteld met een radicale koerswijziging.

Het vereist echter vastberadenheid en de wil om diegenen die zich schuldig maken aan illegaal handelen streng te bestraffen.

In een interview met GFC benadrukt Suriname- analist Pinas hoe doordringend dit probleem is geworden.

“Sinds de onafhankelijkheid is Suriname geteisterd door talloze corruptieschandalen. Echter, slechts een fractie van de verantwoordelijken is daadwerkelijk berecht en bestraft”, zegt Pinas.

“De kans om betrapt te worden op corruptie in Suriname is uiterst gering. Onze controlemechanismen zijn zwak, en veel van degenen met een toezichthoudende rol zijn vatbaar voor omkoping”, legt hij uit.

De analist geeft verder aan dat concrete stappen essentieel zijn om corruptie efficiënt te bestrijden.

“Allereerst moet de juridische infrastructuur worden versterkt. Dit betekent meer middelen en training voor de handhaving van de wet, het instellen van gespecialiseerde anti- corruptie-eenheden en het garanderen van strengere straffen voor degenen die schuldig bevonden worden.”

“Daarnaast moeten overheidsdiensten transparanter worden gemaakt. Het is essentieel om regelmatige openbare audits uit te voeren en burgers te betrekken bij het toezicht op overheidsprojecten.”

“Bovendien”, vervolgt hij, “moeten er educatieve programma’s worden geïntroduceerd die burgers en ambtenaren informeren over de gevaren en gevolgen van corruptie.”

OOK INTERESSANT
Aanpak Palmentuin door OGA

Dit zou niet alleen het bewustzijn vergroten, maar ook een integriteitscultuur bevorderen die essentieel is voor de toekomst van ons land.”

Tenslotte benadrukt de kenner dat het belangrijk is voor Suriname om samen te werken met internationale organisaties.

“Wereldwijde samenwerking, zoals met de Verenigde Naties en andere regionale entiteiten, kan helpen bij het verstrekken van expertise om corruptie grondig aan te pakken.”