fbpx
“Coronie moet nu op grote schaal produceren”

GFC NIEUWS- Ressortleider van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV), Sonny Dors, zegt dat Coronianen nu op grote schaal moeten produceren om Coronie economisch zelfstandig te maken.

Hij doet een beroep op alle Coroniaanse landbouwers en veeboeren om alsnog te registreren bij het ministerie van LVV.

Dinsdag hebben leden van het Suriname Agriculture Market Acces Project (SAMAP), Grace Del Prado, National Project Coördinator en Anushka Raghoebarsing, Grant Administrator, het startsein gegeven voor informatiesessies over de ‘Matching Grant Facility’ in de multifunctionele zaal te Coronie.

De districtscommissaris van Coronie, Remie Tarnadi, zegt heel blij te zijn dat via SAMAP de landbouwsector in Coronie ook een boost wil geven, om de duurzame ontwikkeling op gang te brengen en deze daadwerkelijk te bewerkstelligen en te bevorderen. Hij vindt dat de Coronianen dit project moeten omarmen.

Del Prado deelde mede dat SAMAP een 4-jarig project is om de duurzame agrarische ontwikkeling in Suriname te versterken, door middel van meer concurrerende en veilige productie en een betere toegang tot de markt.

Landbouwers, landbouworganisaties en -bedrijven zullen onder andere worden ondersteund bij het verbeteren van de markttoegang, door het realiseren van kwalitatieve productie, verwerking en een verbeterde concurrentiepositie.

De Europese Unie (EU) financiert SAMAP en wordt in samenwerking uitgevoerd met de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO).

De nadruk wordt gelegd op fruit, groenten, niet-van-hout bosproducten en knolgewassen.

Raghoebarsing gaf te kennen dat SAMAP bereidt is om de potentie van de landbouwsector te bevorderen door het toekennen van twee type grants, te weten; de Small Matching Grant, waarbij de individuele kleine boer tot een maximaal bedrag van USD 5000,- aan equipment krijgt ter bevordering van hun landbouwproduktie met een eigen inbreng van 30% aan arbeid.

De tweede is de Large Matching Grant, waarbij een partnerschap tussen producenten, verwerkers en agribusiness werkers wordt aangegaan teneinde een voorstel in te dienen om in aanmerking te komen voor equipment ter waarde van maximaal USD 300.000,-. Hierbij moet de eigen inbreng 50% bedragen aan financieel.

Alleen aanvragers die actief zijn in de agro-productie en betrokken zijn bij één of meer segmenten van de waardeketens van fruit, groenten, wortels en knollen of niet-van-hout bosproducten kunnen in aanmerking komen voor deze Matching Grant Faciliteit.

Ook moet de aanvrager in het bezit zijn van een stuk grond en het is ook toegestaan dat aanvrager grond kan huren voor minimaal 0,5 ha en maximaal 5 ha dat in productie moet zijn.

In dit geval moet de aanvrager een kopie van de grondhuur documenten verstrekken, dat wil zeggen beschikking, bereidverklaring of kopie van de privé-huurovereenkomsten die correct zijn ondertekend en/of notarieel bekrachtigd. Grondhuur moet tenminste gedurende de volledige duur van het project geldig zijn.

Het aanvraagproces begint met een Call For Expression Of Interests (EOI’s).

FAO/SAMAP zal advertenties in de lokale media plaatsen en aanvragers uitnodigen om hun (EOI’s) in te dienen voor de kleine en grote grant. Het zal worden geadverteerd op tv, radio, sociale media en in de verschillende kranten.

De eerste aanvraagronde vindt plaats op 30 september, meldt BIC Coronie. Belangstellenden die aan de vereiste voorwaarden voldoen van de Matching Grant Faciliteit, kunnen alsnog starten met hun landbouwactiviteiten om zodoende in aanmerking te komen bij de tweede aanvraagronde.

Meer nieuws

Nieuw ADEKUS-bestuur officieel ingesteld

GFC NIEUWS- Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft het nieuw bestuur van de Anton de Kom Universiteit geïnstalleerd. Dikke mensen slanken het…

CBvS publiceert jaarverslag 2015

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname (CBvS) is uitgekomen met haar jaarverslag over 2015, waarin de algemene financiële en economische ontwikkelingen, alsook het door…

Man ernstig gewond na aanval luipaard

GFC NIEUWS-  Een man liep ernstige verwondingen op na een felle aanval van een luipaard. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

129 Covid-testen, 4 positief

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 4 personen positief getest op Covid-19: in Paramaribo 1 en Wanica 3. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met…

49- jarige gewelddadige dief opgepakt

GFC NIEUWS- De 49-jarige Dharminderpersad C. is op donderdagavond 22 oktober aangehouden door de politie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Bazo- en BZV-aanvragen via Sozavo

GFC NIEUWS- De regering heeft besloten dat per 15 november alle aanvragen voor de Bazo- en BZV- verzekering bij de afdeling Basiszorg van het ministerie…

Vuilophalers in actie

GFC NIEUWS- Vuilophalers die werkzaamheden verrichten voor het ministerie van Openbare Werken (OW) zijn in actie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin,…

Onderzoek naar cacaoproductie in Suriname

GFC NIEUWS- Tanja Tijtel en Naomi Venetiaan van het Polytechnic College Suriname hebben voor hun afstudeerproject voor het programma Hoger Laboratorium Onderwijs, samen een onderzoek…

Genti Mangroe nieuwe directeur Jeugdzaken

GFC NIEUWS- Donderdag heeft de ondertekening plaatsgevonden van het protocol van overdracht voor het Directoraat Jeugdzaken van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J)….

ICJ volgt decemberstrafproces op de voet

GFC NIEUWS- De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) zal het 8 decemberstrafproces blijven volgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…