fbpx

Coronavirussen gerelateerd aan SARS-CoV-2 ontdekt in vleermuizen in Cambodja en Japan

GFC NIEUWS- Virussen die verband houden met het nieuwe pandemische coronavirus zijn voor het eerst buiten China ontdekt.
Het gaat om coronavirussen die zijn aangetroffen in vleermuizen die lang werden bewaard in wetenschappelijke laboratoriumvriezers in Cambodja en Japan.
Volgens onderzoekers werd in Cambodja een virus gerelateerd aan het nieuwe coronavirus gevonden in twee Rhinolophus sameli-vleermuizen die in 2010 in het noorden van het land werden gevangen, terwijl in Japan een ander minder verwant virus werd gevonden in oudere vleermuisuitwerpselen die ook in een laboratoriumvriezer werden bewaard, meldt Mirror.
De ontdekking wekt het vermoeden – wat tot dusverre het overheersende maar niet bevestigde wetenschappelijke scenario is – dat het nieuwe pandemische virus, dat de Covid-19-ziekte veroorzaakt, zijn oorsprong vindt bij vleermuizen, hoewel het onbekend is of het rechtstreeks op mensen of via een tussenpersoon.
In elk geval bevestigen beide ontdekkingen dat virussen die verband houden met SARS-CoV-2 min of meer vaak voorkomen bij vleermuizen, zelfs buiten China, waar de pandemie eind 2019 plaatsvond.
Wetenschappers achten het mogelijk dat andere verwante coronavirussen zijn geregistreerd in laboratoriumvriezers, maar tot op heden niet zijn ontdekt.

BEKIJK OOK
Regering in gesprek met vakbonden ziekenhuizen