Coronavirus kan mogelijk via seks worden overgedragen

GFC NIEUWS- Uit Chinees onderzoek blijkt dat sporen van SARS-CoV-2, het virus dat Covid-19 veroorzaakt, aanwezig is in het sperma van besmette personen.
Het is weliswaar een kleine studie in China, die SARS-CoV-2 RNA (de genetische code van het virus) aantrof in het sperma van jonge Covid-19-patiënten.
Bij de studie, gepubliceerd in JAMA Network Open, waren 38 patiënten betrokken die behandeld werden voor ernstige Covid-19 in het Shangqiu Municipal Hospital in de provincie Henan.
Vijftien van de patiënten gaven een spermastaal tijdens de acute fase van hun ziekte en 23 kort na herstel. Bij 4 van de 15 patiënten met acute ziekte en bij 2 van de 23 herstellende patiënten werd SARS-CoV-2 RNA gevonden in de spermastalen.
Deze nieuwe bevindingen verschillen van de resultaten van een eerdere studie met twaalf Covid-19-patiënten en een case-studie. De eerdere onderzoeken waren echter gericht op patiënten met milde ziekteverschijnselen en nadat ze waren hersteld, terwijl de huidige studie zich richtte op gehospitaliseerde patiënten met ernstige ziekte, en alle monsters in deze laatste studie werden genomen tijdens ziekte of zeer kort na herstel.
Alle spermastalen waarvan werd vastgesteld dat ze viraal RNA hadden, waren verzameld op dag twee en dag drie na herstel. De verschillen tussen de eerdere studies en de huidige zijn dus waarschijnlijk het gevolg van verschillen in ernst van de ziekte en het tijdstip van de staalname.
Deskundigen zeggen echter dat er meer studies nodig zijn om te onderzoeken of er sprake is van besmettingsgevaar. Ondertussen zou het nog steeds verstandig zijn voor degenen die herstellen van Covid-19 om een condoom te gebruiken totdat verder onderzoek wordt gedaan om te verduidelijken hoe lang het besmettelijke virus in sperma blijft.

Overige berichten