fbpx
Coronavirus kan mogelijk via seks worden overgedragen

GFC NIEUWS- Uit Chinees onderzoek blijkt dat sporen van SARS-CoV-2, het virus dat Covid-19 veroorzaakt, aanwezig is in het sperma van besmette personen.

Het is weliswaar een kleine studie in China, die SARS-CoV-2 RNA (de genetische code van het virus) aantrof in het sperma van jonge Covid-19-patiënten.

Bij de studie, gepubliceerd in JAMA Network Open, waren 38 patiënten betrokken die behandeld werden voor ernstige Covid-19 in het Shangqiu Municipal Hospital in de provincie Henan.

Vijftien van de patiënten gaven een spermastaal tijdens de acute fase van hun ziekte en 23 kort na herstel. Bij 4 van de 15 patiënten met acute ziekte en bij 2 van de 23 herstellende patiënten werd SARS-CoV-2 RNA gevonden in de spermastalen.

Deze nieuwe bevindingen verschillen van de resultaten van een eerdere studie met twaalf Covid-19-patiënten en een case-studie. De eerdere onderzoeken waren echter gericht op patiënten met milde ziekteverschijnselen en nadat ze waren hersteld, terwijl de huidige studie zich richtte op gehospitaliseerde patiënten met ernstige ziekte, en alle monsters in deze laatste studie werden genomen tijdens ziekte of zeer kort na herstel.

Alle spermastalen waarvan werd vastgesteld dat ze viraal RNA hadden, waren verzameld op dag twee en dag drie na herstel. De verschillen tussen de eerdere studies en de huidige zijn dus waarschijnlijk het gevolg van verschillen in ernst van de ziekte en het tijdstip van de staalname.

Deskundigen zeggen echter dat er meer studies nodig zijn om te onderzoeken of er sprake is van besmettingsgevaar. Ondertussen zou het nog steeds verstandig zijn voor degenen die herstellen van Covid-19 om een condoom te gebruiken totdat verder onderzoek wordt gedaan om te verduidelijken hoe lang het besmettelijke virus in sperma blijft.

Meer gezondheidsnieuws

Slimme toiletten die kanker kunnen opsporen

GFC NIEUWS- Wetenschappers aan de Standord University in de VS hebben een toilet ontwikkeld dat ontlasting en urine analyseert op ziektes. Dikke vrouwen makkelijk slank…

Meer bacteriën op afstandsbediening dan wc-bril

GFC NIEUWS- Een afstandsbediening is een grote bron van bacteriën, waarschuwen wetenschappers. Dikke vrouwen makkelijk slank met LC- methode van Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op…

Verspreiding coronavirus neemt af, zegt WHO

GFC NIEUWS- Het aantal nieuwe coronavirusinfecties loopt terug in China, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op basis van nieuwe medische rapporten. Dikke vrouwen makkelijk slank met…

Wimperachtige haargroei in mond van vrouw

GFC NIEUWS- Een Italiaanse vrouw ontwikkelde een zeldzame, letterlijk huiveringwekkende ziekte. Dikke vrouwen makkelijk slank met LC- methode van Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de…