Coronavirus kan jaren en zelfs langer in diepvrieskip overleven

GFC NIEUWS GEZONDHEIDSREDACTIE- Het coronavirus kan net als verschillende andere virussen, jarenlang, mogelijke tientallen jaren en langer actief blijven in diepvriesproducten zoals kip en garnalen.

Het vermoeden bestaat dat de recente coronabesmettingen in Nieuw Zeeland zijn veroorzaakt door geïmporteerde kip. Het land was tot voor kort coronavrij, maar werd onlangs weer geconfronteerd met een uitbraak. Onderzoekers in dat land hebben diverse besmettingsroutes al uitgesloten.

De bekende en zeer gerespecteerde Engelse arts John Campbell, die sinds januari uitleg op de Duitse, Amerikaanse – en Engelse televisie geeft over het coronavirus, heeft sterk het vermoeden dat geïmporteerde diepvriesvoeding heeft gezorgd voor de nieuwe uitbraak.

“Wij weten dat virussen jaren, mogelijk eeuwen kunnen overleven bij diepvriestemperaturen. Bij het ontdooien kreeg het coronavirus mogelijk de kans zich weer te verspreiden in Nieuw Zeeland. Ik zie deze optie als zeer aannemelijk omdat andere mogelijkheden al zijn uitgesloten”, stelt de Engelse expert.

Recentelijk werd er in China ook melding gemaakt van Braziliaanse diepvrieskip waarop het coronavirus is gevonden. De Chinese autoriteiten hebben toen direct een waarschuwing doen uitgaan. Burgers moeten voorzichtig zijn bij het ontdooien van diepvriesproducten en alle hygiëneregels in acht nemen.