fbpx

Coronavirus aangetroffen in ontlasting patiënt ruim een maand nadat hij negatief testte

GFC NIEUWS- Het coronavirus is ontdekt in menselijke fecaliën en wel ruim een maand nadat de patiënt negatief testte op Covid-19.
Wetenschappers aan de Universiteit van Stirling in Engeland waarschuwen dat deze bevindingen indiceren dat het coronavirus kan worden verspreid via rioleringen.
In maart werd het nieuwe coronavirus al in Nederlands rioolwater aangetroffen. Sommige patiënten met COVID-19 hadden het virus in de ontlasting. Die ontlasting komt via de toiletten in het riool terecht.
Maar ook in februari trokken Chinese wetenschappers al aan de bel die op zoek waren naar een verklaring voor de razendsnelle verspreiding van het coronavirus in China. Toen bleek dat poep het sleutelwoord zou kunnen zijn.
Dat het coronavirus het proces van verteren kan overleven, betekent dat het daarna ook nog lang in leven zou kunnen blijven. Hoewel het onsmakelijk klinkt, kunnen uitwerpselen overal in terecht komen. Zo ook in water en voedsel. Ongekookt eten en drinken kunnen je dus besmetten met het virus, voeren de wetenschappers aan.
In een verklaring liet het Chinese Centrum voor Ziektebestrijding het volgende weten:
“Deze ontdekking heeft grote gevolgen voor de volksgezondheid. Er zullen maatregelen genomen moeten worden om deze manier van besmetting tegen te gaan. Water moet eerst gekookt worden voordat je het drinkt. En eten moet zo min mogelijk rauw genuttigd worden om de kans op besmetting te verkleinen. Het in de getroffen gebieden toepassen van ‘gescheiden maaltijdsystemen’ kan hierbij helpen. Door vaak je handen te wassen en je omgeving zo goed mogelijk te desinfecteren kan de hygiëne overal verbeterd worden.”

BEKIJK OOK  Bromfietsdief na waarschuwingsschoten politie in rug geschoten