fbpx

Coronavaccins voor Suriname? Wanneer geeft de regering uitleg?

INGEZONDEN- Nu bekend is geworden dat er binnenkort een zeer effectief en bovenal veilig coronavaccin van Pfizer zal worden goedgekeurd en op de markt wordt gebracht, zou het handig zijn indien de Surinaamse regering aangeeft wat het traject van inentingen in ons land zal zijn.

Is de overheid voornemens om deze vaccins te bestellen? Indien dat zo is, hoeveel doses en op welk termijn zou er begonnen kunnen worden met het vaccineren?

De meeste landen in Europa hebben al maanden geleden zeer gedetailleerd bekend gemaakt welke vaccins zij besteld hebben, evenals het aantal doses en de geldbedragen die daarmee gemoeid zijn.

Zo heeft Nederland samen met de andere EU-lidstaten vaccins van meerdere farmaceuten aangekocht, onder meer het Oxfordvaccin van AstraZeneca. Nederland zou de beschikking kunnen krijgen over ruim 15 miljoen doses van dit vaccin.

Ook in de Verenigde Staten heeft de overheid al maanden geleden voor miljarden Amerikaanse dollars bestellingen geplaatst bij verschillende farmaceuten, onder meer Pfizer, Moderna, AstraZeneca en anderen.

Of is het de bedoeling dat kwetsbare Surinamers pas op het laatste moment de mogelijkheid krijgen om zich te vaccineren door te wachten op hulp van de WHO?

Blijven wij ondanks er straks een veilig en effectief coronavaccin beschikbaar is leven met een avondklok, gesloten zaken, beperkt vliegverkeer, het ruïneren van de toerismesector, geen feesten of uitgaansmogelijkheden en alle andere beperkingen die een negatief effect hebben op de economie en het welzijn van velen?

BEKIJK OOK
eGA presenteert voorstellen aanpak digitalisatie

Of gaan wij onze kwetsbaren zo snel als het kan vaccineren zodat het normale leven weer op gang kan komen?

Er zijn mensen die niet ingeënt willen worden omdat ze bang zijn voor eventuele bijwerkingen. Dat is hun goed recht, zo ook hun recht om ziek te worden en te geloven in complotten. Hoewel het dezelfde mensen zijn, de Anti Vaxxers, die naar de spoedeisende hulp racen wanneer ze op een roestige spijker hebben getrapt of door een hond zijn gebeten om een Tetanus vaccinatie te halen. Maar dat terzijde.

Er zijn ook genoeg kwetsbare Surinamers die snakken naar een coronavaccinatie om iets veiliger verder te kunnen gaan met hun leven. Ook de directies van bedrijven die al maanden financieel getroffen worden door de coronamaatregelen, staan te springen om zo snel mogelijk te beginnen met het inenten.

Het is te hopen dat de overheid duidelijkheid geeft aan deze groep die niet gelooft in complottheorieën en het liefst ziet dat er zo gauw mogelijk een aanvang wordt gemaakt met het vaccineren.

R. Pinas

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar [email protected]

BEKIJK OOK: Waarom werkt de lockdown in Suriname niet? Er worden veel besmettingen en doden genoteerd