fbpx

Coronabesmetting: veel groter risico in gekoelde drukke winkels, restaurants en kantoren

GFC NIEUWS- De kans om besmet te raken met het potentieel dodelijke coronavirus is veel groter in gesloten gekoelde ruimten zoals druk bezochte supermarkten, restaurants en kantoren. Besmettingen daar zijn mogelijk, ook al houd je ruim voldoende afstand van elkaar.

De kans om in de buitenlucht besmet te raken is aanwezig, echter nihil bij het houden van voldoende afstand.

Dat laten steeds meer internationale deskundigen weten.

Maurice de Hond, sociaal geograaf, legt al maanden via verschillende media uit dat de besmettingen met het coronavirus veelal door de lucht plaatsvinden, met name in slecht geventileerde ruimten. Ook andere deskundigen geven steeds vaker dezelfde uitleg.

Zorg voor voldoende ventilatie door ramen open te houden

Vanuit de wetenschap is evenwel aangetoond dat mensen bij spreken, hoesten, niezen en zingen onder andere microdruppels -aerosols- uitscheiden, die veel langer in een ruimte blijven zweven en daarbij in contact komen met vrijwel alle mensen in die ruimte, schrijft de Hond op zijn webpagina.

De grote uitbraken zijn vooral geweest in slecht geventileerde ruimtes met een relatief lage luchtvochtigheid, waar veel mensen uitbundig bijeen waren, meldt hij verder.

BEKIJK OOK
Politie stuit op meer dan 40 kg cocaïne in woning vermoorde man

Ook verscheidene Amerikaanse en Japanse experts zijn er nu steeds meer van overtuigd dat er veel meer aandacht moet worden gegeven aan het beter ventileren van gesloten ruimten zodat de microdruppels niet te lang in de lucht blijven hangen. De microdruppels zijn qua gewicht erg licht. Door beter de ventileren zijn deze snel opgelost en vormen geen gevaar meer.

Je handen heel vaak wassen en 1,5 meter afstand bewaren zijn uiteraard goede maatregelen. Maar in gesloten druk bezochte ruimten zoals gekoelde winkels, restaurants en kantoren loop je veruit het meeste risico, ondanks je afstand van elkaar blijft bewaren, omdat er onvoldoende ventilatie is. Het virus hangt in de lucht en dat adem je in.

Buiten echter is de kans op een besmetting zeer klein indien je voldoende afstand blijft bewaren, omdat er voldoende luchtcirculatie is, stellen deskundigen op het Amerikaanse FOX News. Klik ook op de onderstaande link voor een interessant filmpje>>