fbpx

Contractarbeiders hebben wezenlijke economische bijdrage geleverd

DNA-lid Karta-Bink bij 125 jaar Javaanse Immigratie:
Contractarbeiders hebben wezenlijke economische bijdrage geleverd

Alle contractarbeiders hebben een wezenlijke economische bijdrage geleverd. Zij hebben samen de Surinaamse cultuur verbreed. Daarom moet er eerbied, respect en waardering zijn voor de noeste arbeid die zij moesten verrichten op de suikerrietplantages in Commewijne. Zij hebben nooit de hoop op een beter leven opgegeven.

Dit zegt parlementarier Ingrid Karta-Bink van de Pertjajah Luhur (PL) in het kader van 125 jaar Javaanse Immigratie, die op zondag 9 augustus wordt herdacht.

Net als vele van hun mede-immigranten werkten haar voorouders na hun contract heel hard in de landbouw om de kost te verdienen. Zij hadden zich gevestigd te ‘Las Ai’, een plaats langs de Commetewanekreek.

De eerste immigranten uit Indonesie arriveerden na een 50 dagen durende reis op 9 augustus 1890 in Suriname en hebben sindsdien een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van het land.

Karta-Bink roept de gemeenschap op om niet stil te blijven staan bij de wreedheden en erbarmelijke omstandigheden waaronder zij moesten wonen, werken en leven, maar met zijn allen de blik te richten op het heden en de toekomst. Immers ligt de toekomst van Suriname in handen van het volk.

“Wees trots op wie je bent. Moge wij het geloof voor een beter leven van onze voorouders niet verloren gaan. Als we onze beste beentje voorzetten, dan lukt het wel,” zegt de parlementariër, die zelf van Javaanse komaf is.

Karta-Bink is van mening dat we deze dag niet zonder meer voorbij kunnen laten gaan. Diverse activiteiten zijn in het kader van 125 jaar Javaanse Immigratie op touw gezet. Daaronder vallen de reeds een week durende Indo Fair op Sana Budaya, die op 9 augustus wordt afgesloten.

Ook heeft het Nationaal Archief vandaag een tentoonstelling tevens presentatie gehouden. Zondag organiseert de PL zoals gebruikelijk The Day of the Wong Jawa op Mariënburg.

Naar meer berichten...