fbpx

Contante steun voor gezinnen met laag inkomen van invloed op hersenactiviteit baby’s

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Een team van onderzoekers van zes universiteiten in de VS meldt dat een interventie om armoede te verminderen een directe impact had op de hersenontwikkeling van kinderen.

Na een jaar van maandelijkse contante ondersteuning, hadden baby’s in gezinnen met een laag inkomen meer kans om hersenactiviteitspatronen te vertonen die zijn geassocieerd met de ontwikkeling van denken en leren.

Kort nadat ze waren bevallen, ontvingen deelnemende moeders een groot maandelijks contant geschenk van US$ 333 per maand.

De gelden werden overgemaakt op bankpassen en waren de moeders, van wie de meesten zwart of Latina, vrij om die op elke gewenste manier uit te geven, zonder verplichtingen.

De nieuwe studie rapporteert de eerste bevindingen over de hersenactiviteit van baby’s na de eerste 12 maanden van de armoedebestrijdingsinterventie.

De auteurs merken op dat ze nog niet weten of deze verschillen in de loop van de tijd zullen aanhouden, of dat ze zullen leiden tot verschillen in de cognitieve of gedragsontwikkeling van kinderen, die in toekomstige golven van de studie zullen worden gemeten.

Er wordt gewerkt aan het onderzoeken van mogelijke mechanismen, waaronder hoe moeders het geld hebben uitgegeven en hoe het hebben van meer geld het ouderschapsgedrag, familierelaties en familiestress kan hebben veranderd.