Contacttracering belangrijk voor vroegtijdige ontdekking

GFC NIEUWS- Om mogelijke besmettingen van COVID-19 vroegtijdig te ontdekken, is het belangrijk om te focussen op de contactpersonen van de huidige besmette patiënten, zegt Cleopatra Jessurun, directeur van Volksgezondheid.
Bij de focus op contacttracering en monitoring van de mensen in quarantaine kunnen cases in een vroeg stadium ontdekt worden en in isolatie worden gezet.
“Op deze manier hebben wij zicht op de bronnen van infectie en kan verdere verspreiding op tijd worden ingedamd”, aldus Jessurun.
De afdeling Epidemiologie van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) is versterkt met personeel en apparatuur, alsook een database om deze monitoring zo efficiënt mogelijk te doen. Dit in samenwerking met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) en de Pan American Health Organization (PAHO).
Ten aanzien van de repatrianten zullen die na terugkomst gemonitord worden op hun gezondheid. Bij aankomst worden telefoonnummers van de artsen van het BOG en psycholoog opschrift aan hen doorgegeven.
“Als iemand tussendoor onwel wordt, kan op die manier meteen contact worden gemaakt met een van de artsen. Aan het einde van hun quarantaineperiode, waarbij zij een exit screening ondergaan wordt besloten of zij er wel of niet uit kunnen. Absolute eerlijke medewerking wordt gevraagd, zodat wij een ieders gezondheid kunnen waarborgen”, sluit directeur Jessurun af.