fbpx

Consumptie van fastfood gelinkt aan potentieel dodelijke leverziekte

GFC NIEUWSREDACTIE- Een nieuwe studie van Keck Medicine van USC wees uit dat fastfoodconsumptie geassocieerd is met niet-alcoholische leververvetting, een ernstige aandoening waarbij vet zich ophoopt in de lever.

De studie onthulde dat mensen met obesitas of diabetes die 20% of meer van hun dagelijkse calorieën uit fastfood consumeren, ernstig verhoogde vetniveaus in hun lever hebben in vergelijking met degenen die minder of geen fastfood consumeren.

De algemene bevolking heeft ook matige toename van levervet wanneer een vijfde of meer van hun dieet fastfood is.
“Gezonde levers bevatten een kleine hoeveelheid vet, meestal minder dan 5%, en zelfs een matige toename van vet kan leiden tot niet-alcoholische leververvetting,” zei Ani Kardashian, MD, een hepatoloog bij Keck Medicine en hoofdauteur van de studie.

“De ernstige toename van levervet bij mensen met obesitas of diabetes is vooral opvallend, en waarschijnlijk te wijten aan het feit dat deze aandoeningen een grotere gevoeligheid voor vet veroorzaken om zich op te bouwen in de lever.”

BEKIJK OOK
Studie levert eerste bewijs dat mindfulness adolescenten kan helpen trauma's te overwinnen

Hoewel eerder onderzoek een verband heeft aangetoond tussen fastfood en obesitas en diabetes, is dit een van de eerste studies die de negatieve impact van fastfood op de gezondheid van de lever aantoont, volgens Kardashian.

De bevindingen onthullen ook dat een relatief bescheiden hoeveelheid fastfood, dat rijk is aan koolhydraten en vet, de lever kan schaden. “Als mensen één maaltijd per dag eten in een fastfoodrestaurant, denken ze misschien dat ze geen kwaad doen”, zegt Kardashian. “Als die ene maaltijd echter gelijk is aan minstens een vijfde van hun dagelijkse calorieën, brengen ze hun lever in gevaar.”

Niet-alcoholische leververvetting, ook bekend als leversteatose, kan leiden tot cirrose of littekens van de lever, wat leverkanker of -falen kan veroorzaken. Leversteatose treft meer dan 30% van de Amerikaanse bevolking.