fbpx

Conservatieve commissie noemt scheldwoorden ‘respectvol en tolerant’

De Britse conservatieve politicus Boris Johnson heeft zich respectvol uitgedrukt toen hij islamitische vrouwen in een boerka “brievenbussen” en “bankrovers” noemde. Moslims en antiracismegroepen hadden zich geërgerd aan zijn uitlatingen, maar een commissie van zijn partij bepaalde “dat hij het recht had zich satirisch uit te drukken.”

In een artikel in The Telegraph gebruikte Johnson de termen voor islamitische vrouwen met kleding die hun gezicht volledig bedekt (nikaabs, boerka’s). Dat leidde tot een stroom van protesten.

Johnson legde eisen van premier Theresa May en Tory-voorzitter Brandon Lewis om excuses aan te bieden, naast zich neer. De partijleiding legde het punt vervolgens voor aan een interne commissie.

OOK INTERESSANT
Beperking slachten vrouwelijke runderen bij wet vastgelegd

Die bepaalde dat hoewel de taal van Johnson “provocerend” was, het “onverstandig was om de taal van partijvertegenwoordigers of het gebruik van satire te censureren.” De politicus had zich volgens de commissie “respectvol en tolerant” uitgedrukt.

Antidiscriminatiebureaus noteerden na het artikel van Johnson een sterke toename van incidenten waarbij gesluierde vrouwen werden uitgescholden.